Home » Fiat

Turken rijden wereld rond in Fiat Tipo

8 februari 2017 20:57 3 reacties

De Turkse journalist Okan Altan reed samen met fotograaf Savaş Yilmaz in een Fiat Tipo de wereld rond. Maar liefst 41.000 km in 133 dagen door 22 landen. Letterlijk een rondje om de wereld dat op 13 augustus 2016 was begonnen. Een stunt in samenwerking met Fiat om aan te tonen dat de compacte sedan één brok degelijkheid is. Dat bleek dan ook daadwerkelijk bewezen want alles werkte naar behoren. Regulier onderhoud werd gedaan en slechts twee kapotgereden banden moesten noodgedwongen worden vervangen.

De Fiat Tipo -in Turkije Egea genaamd- is zoals we gisteren al schreven een hoogtepunt voor de Turkse auto-industrie én voor Fiat. Voor Turkije vanwege de enorme productiviteit bij Tofaş in Bursa en voor Fiat omdat het eindelijk weer in het compacte middensegment de vlag uit kan hangen, na jaren van middelmatige resultaten. De Tipo is een instant succes vanwege prijs, kwaliteit en uitrustingsniveau. Deze tour rond de wereld, of zoals de Turken zeggen, dünya turu, is een kers op de taart van dit nationale en internationale succes.

Door Bulgarije, Roemenië, Oekraïne en het gigantische Rusland mikte Altan direct op het zo snel mogelijk afleggen van in totaal 37.000 kilometer. Dit is namelijk het minimale aantal dat je moet reizen om van een officiële ronde om de wereld te kunnen spreken. Door Rusland en Siberië werd maar liefst 8 dagen (van 11 uur) achtereen gereden. Een slopende onderneming die de Fiat net als zijn inzittenden perfect doorstonden. Vervolgens werd via Japan overgestoken naar Mexico. Daar beproefde de bureaucratie de Turkse wereldreizigers, aangezien 11 dagen moest worden gewacht. Daarna volgde Groot Brittannië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Via Griekenland werd het thuisland weer bereikt. In totaal was er 1,7 duizend liter benzine nodig en is er 400 uur gereden. Van de 133 dagen moesten 81 noodgedwongen stilstaand worden doorgebracht. Het was geen vuurdoop voor de journalist, want Altan reed al eens met een Doblò uit dezelfde fabriek naar Detroit.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

3 reacties »

  • CcHans schrijft:

    Mooie actie! Hoop op een beetje aandacht, ook buiten Turkije.

  • Rene1964 schrijft:

    Over de grens in Europa zie ik ze rijden, hier in NL door de (B)ewust(P)esten(M)ensen belasting helaas niet zo populair!

  • Rene1964 schrijft:

    Oja, FCA doet er verstandig aan de Firefly motoren als eerste in de Tipo in Nederland te schroeven, dan wordt het hier ook een succes!!!

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

Fiat

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties