VAG wil Q2 en Q4 typeaanduiding kopen van FCA

Q4

Het moet de mensen van de grote VAG-groep wel gefrustreerd hebben dat Fiat de type-aanduiding Q4, dat voorheen alleen met vierwielaangedreven Alfa Romeo’s werd geassocieerd, ineens ook op een Maserati plakten. Zij zijn namelijk al een tijdje bezig met hun Crossover Q-modellen en willen nu de naam ‘Q4’ overnemen van Lingotto. Ook de naamgeving ‘Q2’, dat voor de techniek die met de koppelverdeling op de voorwielen te maken heeft, staat hoog op het verlanglijstje van de Duitsers. Fiat hanteert voor het moedermerk daar de naam Traction+ voor. Vooral met Q2 zouden de Duitsers haast hebben, aangezien dit model (dat in onze ogen nauwelijks te onderscheiden valt van andere Q-modellen) op de planning staat.

Hoewel de mensen uit Wolfsburg, die het liefst Alfa Romeo geheel overkopen, natuurlijk theoretisch met een grote zak geld wel het een en ander los zouden krijgen, verwachten we dat FCA hier niet in mee zal gaan. Marchionne sprak deze week in Detroit zelfs ook over Alfa’s toekomstige ‘QUV’, de middensegment SUV die volgend jaar uit Cassino komt. Of dat een extra plagerijtje was, weet alleen de CEO. Misschien zal de letter ‘Q’ inderdaad onderdeel worden van Alfa’s vierwielaangedreven modellen, waaronder de SUV’s. Geen ontwerpteam in Ingolstadt zal daar blij mee zijn.

4 gedachten over “VAG wil Q2 en Q4 typeaanduiding kopen van FCA

 • 17 januari 2015 om 14:03
  Permalink

  Tja. Dan moet VW ook maar de klassieke maseratinamen teruggeven aan FCA die ze eerder hebben afgesnoept. Zo was het de bedoeling dat de 3200GT oorspronkelijk ‘Mistral’ ging heten omdat de Mistral de inspiratiebron was voor de 3200GT, maar het bleek toen dat VW stiekem de namen had geregistreerd. Waarschijnlijk omdat ze ook al Passat en Scirocco hadden als wind-namen…

  Beantwoorden
 • 17 januari 2015 om 17:07
  Permalink

  Nou, liever niet Bora hoor, dat lijkt in het Engels teveel op Boring 😀 , en dat is natuurlijk wat die VW is!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2015 om 23:45
  Permalink

  Q2 en Q4 ruilen tegen quattro, dat lijkt mij een goeie deal! 😀

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.