Voorzichtige hoop op oplossing voor Mirafiori

Hoop is in Italië vaak ijdel, maar er staat dit keer wel heel erg veel op het spel, dus iedereen lijkt plots voorzichtig en vrij rustig op een wanhopende minister van werkgelegenheid na. Emma Marcegaglia (op de foto met vakbondsleiders naast zich) van de Confindustria geeft vanuit het kamp van de Italiaanse ondernemers nu als een van de eersten aan, dat er naar oplossingen wordt gezocht binnen de huidige situatie -met de eis van Fiat en die van de vakbonden- en dat daarbij enkele nieuwe ingangen zijn gevonden. Gister werd er een overleg afgesloten samen met de Federmeccanica en de vakbonden, maar zonder de FIOM. De investering van Fiat lijkt nu toch boven alles te staan, al is er nog wel de duidelijke ‘NEE’ van enkele bonden sinds het onderbreken van de onderhandelingen op 3 december. Hun eisen -over arbeidsuren en flexibiliteit- zullen nu door een speciale commissie tegen het licht worden gehouden, maar buiten een nieuw contract om pas op 24 januari in een eindbespreking komen. Er is duidelijk sprake dat er druk gewerkt wordt aan een compromis. Iedereen is het erover eens dat verder uitstel van Fiat’s plannen voor deze belangrijke fabriek erg schadelijk kan zijn voor bijna iedereen.

Marcegaglia is er zeker van dat Fiat de investeringen zal doorvoeren en herhaalde dat de Confindustria het hervormingsplan van Marchionne steunt. Volgens de voorzitster is iedereen het erover eens dat het plan voor de Fiat-Chrysler Newco geen risico mag lopen vanwege een probleem met de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden. Voorwaarden waar Marchionne officieel afstand van heeft gedaan door uit de Confindustria te stappen. Volgens Marcegaglia is de nieuwe opening die er nu is, enigszins een doorbraak te noemen sinds de problemen van afgelopen weken. Confindustria en de bonden wachten nu de reactie van Marchionne voorzichtig af, maar waren al positief gestemd over de houding en de aanwezigheid gister van hoge afgevaardigden van Fiat, in de persoon van Paolo Rebaudengo en Andrea Giva.

Roberto Santarelli gaf als voorzitter van de Federmeccanica te kennen dat men nu werkt aan een een nieuw voorstel speciaal voor de nationale autoindustrie. Men wacht geduldig de reactie van de fabrikant op dit nieuwe voorstel af.

Alleen CGIL voorzitster Susanna Camusso is sceptisch en vindt de ingeslagen weg van aangepaste akkoorden geen heilzame. Camusso wijst hierbij ook op een belangrijk overleg rond Termini Imerese samen met de minister van economische ontwikkeling en afgevaardigden van Fiat, die deze dagen opnieuw zullen plaatsvinden. Over Termini Imerese wordt nu al meer dan een jaar gesteggeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.