Werknemers vinden het plan een klap in het gezicht

Grote groepen Siciliaanse en Napoletaanse arbeiders verzamelden zich de afgelopen week voor het parlement in Rome.

Niet alleen werknemers van Termini Imerese maar ook honderden uit Pomigliano afkomstige mannen en vrouwen kwamen op voor hun recht op een degelijke toekomst. Het dreigement dat luidkeels uitgeroepen werd, kwam neer op een totale staking zolang de bekende garanties niet gegeven worden. De plannen die Marchionne bekend maakte, voelde volgens een van de demonstranten als een klap in het gezicht. Maar ook de politie kreeg de nodige kritiek te verduren aangezien de demonstanten zich als beesten behandeld voelden.

Termini Imerese en Pomigliano d’Arco staan bij de CEO van FGA op een zwarte lijst. Dat het voor de Siciliaanse fabriek, ondanks de komst van een brug over het nauw van Messina, te laat is was al lang bekend. Maar dat Marchionne ook met de nodige argwaan Pomigliano d’arco nog één kans lijkt te geven zorgt voor extra onrust. Een demonstrant verklaarde; “We zijn 30 uur onderweg geweest. We zijn tegengehouden, gearresteerd, geboeid en als criminelen behandeld. Dat is de behandeling die je hier in Italië krijgt als je al ruim 40 jaar auto’s bouwt.” Een ander verklaarde; “Er werken bij ons alleen jonge mensen en zodra het even kan wordt je na jaren er keihard uitgewerkt. Hoe kun je zo een gezin onderhouden!?” Een Napoletaan zei; “Een nieuwe Panda bouwen doe je met 10 man per auto. Voor 1 Alfa Romeo zijn dat er een stuk meer. Dat we straks alleen nog Panda’s bouwen betekent dus dat we óf heel veel orders gaan krijgen, óf dat er een hoop naar huis mogen straks. We hebben echter om iets heel anders gevraagd. Wij hebben gevraagd om duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingen in samenspraak met de regio Campania. Dit is echter een klap in ons gezicht!” 

Maar er waren nog meer gedupeerden. Werknemers die al lang aan de kant staan waren er ook. Bijvoorbeeld die van de FMA fabriek uit Avellino waar grotere FPT motoren worden gebouwd vanaf 1600 cc. Een werknemer verklaarde; “We hebben tot nu toe nooit mogen profiteren van enige staatssteun, en nu is er niet eens iets bekend gemaakt voor de toekomst. En dat terwijl we al 1,5 jaar aan de kant staan nu. Hoe slecht wil je het treffen? Wat kunnen wij nog verwachten?” Ene Domenico zei; “De regering geeft Marchionne ook nog eens de complimenten voor de samensmelting met Chrysler. Dàt terwijl deze man de boeken in zal gaan als degene die de Italiaanse fabrieken op slot gooide!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.