Italië kent hoogste autodichtheid

Italië spant de kroon op het gebied van hoeveelheden auto’s per 100 inwoners.

Ondanks dat volgens de statistieken 9 van de 10 Italianen zegt dat het milieu een belangrijk aspect is om rekening mee te houden, is hij de meest intense autobezitter van Europa. Het gemiddelde zit op 61,32 auto’s per 100 inwoners. In andere Europese lidstaten ligt dat rond de 46. En dat aantal neemt alleen maar toe. Uitschieter op 1 is Aosta waar men 207 auto’s heeft op 100 inwoners. Op twee staat Latina met 72 auto’s en op drie Roma met 70.

Napels wint zoals verwacht de hoofdprijs voor meest vervuilende stad op autogebied. Dat komt naar voren in een rapport van Euromobility over een onderzoek in 50 Europese steden. Maar liefst 30% van de Napoletaanse auto’s heeft de Euro-nul normering. Catania en andere zuid Italiaanse steden staan ook op die lijst. Aosta, Brescia en Rome zijn veel schoner en voeren aan het positieve uiteinde de lijst aan. In die steden steeg bijvoorbeeld dankzij de nodige staatsteun de verkoop van LPG auto’s met 14,77% en die van auto’s op aardgas met zelfs 29,29%.

Het openbaar vervoer legt het af in Italië. Maar weinig mensen gaan per trein of bus dagelijks naar hun werk. Dat komt omdat de kwaliteit te wensen over laat en omdat de auto simpelweg heilig is. In de steden is het gebruik van de fiets wel explosief gestegen. Dit komt ook dankzij 23 ‘bike sharing’ programma’s die er momenteel in Italië bestaan. Milaan loopt hierin voorop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.