Zeldzame Abarth 695 Rivale aangeboden door Auto Wijma

Zeldzaam en uniek.

We hebben tijdens het bestaan van AutoEdizione al een dozijn Abarth’s gereden en meestal waren ze behoorlijk gelimiteerd. Maar de Rivale, die alweer uit 2017 stamt, geeft ons eigenlijk het meest zeldzame gevoel van allemaal. We hebben de afgelopen jaren echter nooit echt de kans gekregen om ‘m van dichtbij te bekijken, terwijl we het speedboot Walhalla van Riva aan het Iseomeer notabene een jaar eerder nog hebben bezocht, tijdens de internationale persintroductie van de Fiat 500 Riva. Dat Riva het een jaar later dunnetjes over deed met Abarth had alles te maken met het 175 jarige bestaan van de botenbouwer uit Lombardije. De moed om een van de 500 exemplaren van de Rivale in het echt te zien, hadden we eigenlijk al redelijk opgegeven, totdat we in een ‘Italiaanse oase’ midden in Friesland aangenaam werden verrast. Daar bij Auto Wijma (tegenwoordig pal tegenover Talsma) te Leeuwarden, vielen we met de neus in de boter en zagen we de 695 in twee prachtige tinten (Riva Blu Sera en Riva Shark Grey), met het cachet van een exclusieve moderne Italiaanse speedboot. Het bleek nummer ‘443’ te zijn. Wat een aangename verrassing!

Bommetje met prikkelende bijnaam.

De naam Rivale behoeft natuurlijk geen uitleg. Het is zo’n mooie en typisch Italiaanse kreet om een statement te maken. De 695 is met z’n 180 pk (250 Nm koppel, 0-100 in 6,7 sec.) 1368 cc Turbo Jet het topmodel van Abarth en geeft met deze bijnaam dat extra gevoel van goede prestaties. Klein en niet te stuiten met het zo herkenbare en ongeëvenaarde geluid via de Akrapović einddempers. Toen Auto Wijma toestemming gaf voor een proefrit, waren we erg blij om te zien dat het hier om een handgeschakelde 695 gaat. De prachtige look van de Rivale met unieke zilverkleurige kunststof strip op de achterzijde en carbonfiber afwerking met Riva logo op het dashboard, is geïnspireerd op het ultra luxe Yacht Riva “56 Rivale”.

Goed geconserveerd.

De Abarth 695 Rivale uit 2018 die je hier ziet heeft bijna 73 en een half duizend kilometer op de teller en ziet er nog nagenoeg vlekkeloos uit. Auto Wijma biedt ‘m op papier aan voor een kleine 22 mille wat in onze ogen niet bepaald een misplaatst bedrag is. Het is ten slotte een schorpioen die je weg kunt zetten en enkel in waarde toe zal nemen gezien z’n unieke bijnaam en afwerking. Een collectors item dus. Abarth heeft trouwens in 2017 ook de 695 Rivale 175 Anniversary gelanceerd. Deze was met 175 stuks van de hatchback en 175 exemplaren van de cabrio nóg zeldzamer. Het verschil zat ‘m in met de hand gestikte lederen stoelen in twee tinten en speciaal jubileumlogo. Op de B-stijl aan de buitenzijde zaten ook dergelijke logo’s… Maar hé wie weet dat nog? Deze ‘gewone’ Rivale is al bijzonder genoeg! Een aanrader en buitenkans dus voor de ware Abarth-liefhebber.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.