Chinese autobouwers strijken neer in Turijn

Italia Cina

Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) opent in de toekomst een ontwikkelingscentrum in Turijn. Doel; dichtbij het vuur komen te zitten van de Italiaanse knowhow met betrekking tot autodesign. De Chinese autobouwers zullen vervolgens deze kennis ook letterlijk inkopen, vandaar het besluit om in Italië zelf te gaan resideren. BAIC timmert flink aan de weg en is van plan om van vijfde autobouwer in China, uit te groeien tot een van de grote spelers in de wereld. BAIC verkocht afgelopen jaar 1,5 miljoen auto’s. Tegen 2015 wil de firma uit Beijing dit aantal vervijfvoudigd hebben. Het ontwikkelen van een goed ontwerp blijft daarbij nog een van de grootste uitdagingen en daarom opent men nu een kantoor in de hoofdstad van autodesign, Turijn. BAIC werkt inmiddels ook samen met Pininfarina, dat iedere vorm van samenwerking momenteel goed kan gebruiken. De Chinese investeerders worden dan ook erg welkom geheten. Jianghuai Automobile (JAC) ging BAIC al een paar jaar geleden voor en binnenkort is ook Sokon van plan zich in Italië te gaan vestigen. Inmiddels zegt Bertone dat zo’n 65% van hun creaties momenteel naar de vijf grootste autobouwers van China gaan.

5 gedachten over “Chinese autobouwers strijken neer in Turijn

  • 5 november 2011 om 15:32
    Permalink

    Inderdaad Lusso.
    Ze leren veel sneller dan de Japanners van de jaren ’60 en ’70.
    Krijg je ervan als je je eigen basis markt laat verpieteren ten bate van het grote Crysler avontuur.
    Dan komen de Chinezen en die pikken je Europese markt in. Eigen schuld je was gewaarschuwd S.M.
    Liever een in Italië gebouwde Chinese auto met echt mooi Italiaans design dan een nep Italiaan met Amerikaanse Tonka styling made in Detroit.

    Beantwoorden
  • 6 november 2011 om 10:55
    Permalink

    Ach uiteindelijk zit een mooi ontwerp in een volksaard en dat kun je dus niet leren ofzo.. hooguit kopen maar dat levert niet veel op. FGA maakt nog steeds de mooiste auto’s en Chinezen zitten al lang in Turijn. GM zit ook al jaren in Turijn en ik kan iet bepaald zeggen dat die er mooiere auto’s van zijn gaan maken. 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.