Marchionne krijgt ook Amerikaanse kritiek

De kritiek die Marchionne eind vorige week uitte bij J.D. Power is niet overal lekker gevallen. Marchionne ervaart weer eens hoe grillig de media kan reageren op wat minder gezouten woorden. Heel Italië is in rep en roer momenteel over een uitgesproken zinnetje, aangaande een hoofdkantoor dat eventueel verplaatst zou kan worden. Nog niet door ons genoemd, maar minstens zo pittig, was Marchionne’s kritiek op de voorwaarden waaronder Chrysler geld mocht lenen van Obama. Marchionne noemde de te betalen rente bij die leningen ‘shyster rates’ en de gehanteerde bedragen, ’tarieven van geldschieters’. De CEO doelt daarmee op de exorbitante hoogte van de rentepercentages, waardoor de firma flink werd afgeremd om eventueel weer winst te kunnen maken. In 2010 betaalde Chrysler ongeveer 900 miljoen euro aan de overheid. Dat is ongeveer 3,4 miljoen dollar per dag aan rente. Marchionne liet zich daar tot nog toe niet echt over uit, maar noemde het eind vorige week dus een doorn in zijn oog en een soort politiek bedrog. De eerste man van Fiat-Chrysler noemde zijn (drie!) uitspraken met het woord ‘shyster’ even later een ‘faux pas’.

De Financial Times keurde het gedrag van de CEO gister grondig af en ziet het als een domme onbezonnen fout. Maar wij kennen Marchionne wel langer dan vandaag; Iedere uitlating dient, voor deze man van de details, een bepaald doel. Zijn woorden zijn dikwijls ongezouten maar ook vaak zorgvuldig gekozen. Hij weet heus wel hoe de de media werkt. In Amerika is men hoe dan ook niet zo gek op tegendraadse kritiek en noemt men de uitspraak van deze ‘buitenlandse ondernemer’ een stukje ‘ondankbaarheid’ en ‘een teken dat Marchionne niet alleen maar goede dingen doet’. De FT wijzen daarbij ook op de ‘problemen’ die Marchionne momenteel in Italië heeft en het feit dat hij zaterdag zelfs ontboden wordt op Palazzo Chigi in Rome.

Wij vinden het alleen maar bewonderenswaardig van de CEO, wat zijn exact bedoelingen ook mogen zijn. Zijn trui is al jaren een stille boodschap en wie in Italië en Amerika dat nog niet had begrepen, is eigenlijk een beetje dom. De zeer zelfstandige ondernemer is namelijk onomkoopbaar en heeft een grote hekel aan hypocrisie en cliëntelisme van politici. Misschien heeft Marchionne daar zelfs nog meer problemen mee dan met een oproerkraaiende vakbond als de FIOM. Marchionne is een leider die net zo makkelijk gehaat als geliefd is, omdat hij zijn koers niet volgt om anderen te pleasen… Kijk, dat zouden nou meer mensen moeten doen.

4 gedachten over “Marchionne krijgt ook Amerikaanse kritiek

  • 9 februari 2011 om 12:00
    Permalink

    Ja klopt. Dat rond de pot draien werkt ook op mijn zenuwen. Noem een kat een kat en daarmee uit.

    Ik had al eerder gelezen dat die rentevoeten 10 of 11% waren. Da’s inderdaad afschuwelijk hoog.

    Beantwoorden
  • 9 februari 2011 om 16:58
    Permalink

    Ik heb zijn speech bij J.D. Power even aangehoord en de man is een zeer uitgewogen en doelgericht spreker zonder een blad voor de mond te nemen.Ik kan alleen maar het bovenstaande beamen.Er staat wel een kleine fout in het verhaal,miljard moet miljoen zijn!!!!

    Beantwoorden
  • 10 februari 2011 om 11:33
    Permalink

    Ik mag Marchionne wel maar toch lijkt het mij dat hij hier doorslaat. 10-11% is gewoon een marktrente voor een lening aan een op sterven na dode onderneming. En dat was Chrysler niet zo lang geleden nog. Het risico dat Chrysler helemaal niet terug had kunnen betalen moet ook beloond worden. Als het allemaal zo veel goedkoper kan waarom herfinancieren ze die Obama lening dan niet meteen? Laten we niet vergeten dat FGA er geen eigen geld in heeft geinvesteerd (ook niet aansprakelijk is voor de Chrysler schulden) en nu toch een meerderheidsbelang gaat krijgen. Als het allemaal lukt hardstikke mooi maar niet zo sjiek om dan op TV te klagen tegen wie er wel geld in heeft gestoken, ook al is de rente hoog.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.