250 miljoen Euro naar Fiat voor technologisch onderzoek

Centro Ricerche Fiat

Aan de voet van de Alpen bij het Piemontese Orbassano ligt al sinds 1978 het Centro Ricerche Fiat. Dit onderzoeks- en ontwikkelingscentrum is al jaren een zeer zelfstandige en vitale bedrijfstak van Fiat. De bron voor alle technologie dat in zijn uiteindelijke vorm op alle productiemodellen van het concern (en daar buiten) terug is te vinden. Samen met de Europese investeringsbank EIB heeft Fiat nu een contract getekend voor een extra financiering van 250 miljoen euro. In aanwezigheid van een hoge functionaris van EIB en Sergio Marchionne werden de handtekeningen gezet.

Feitelijk kan deze stap ook worden gezien als een verdere investering in ‘Fabbrica Italia’, aangezien dit geld zal worden verspreid over alle Italiaanse onderzoekscentra van Fiat. Fiat is al jaren marktleider op het gebied van energiezuinige en steeds schonere technologie. De Europese ondersteuning kan ook worden gezien als een bevestiging dat Brussel veel belang heeft bij de Italiaanse inventiviteit op het gebied van schonere technieken voor de autoindustrie. De EU heeft voor 2015 bijvoorbeeld bij de fabrikanten de norm neergelegd van 122/123 gram CO¬≤ uitstoot per kilometer en in 2020 zelfs slechts 95 gram per kilometer. Fiat is aardig op weg om deze normen te halen en voldoet momenteel zelfs aan de eisen die momenteel nog niet gelden.

Fiat is voor het vierde jaar achtereen de groenste autofabrikant van Europa en is als een van de weinige autobouwers opgenomen in de Dow Jones Sustainability index. Marchionne liet weten dat er veel in de pijplijn zit om deze leidende positie verder uit te bouwen de komende jaren. Volgens de afgevaardigde van de EIB is Fiat in dit kader erg belangrijk voor Europa, in verband met een goede concurrerende positie in de wereld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.