Alfa Romeo en Sauber bevestigen samenwerking in F1

De cirkel is eindelijk weer rond; Alfa Romeo maakt inmiddels weer auto’s volgens de hoogste standaard en na 30 jaar (Alfa Romeo was in 1985 voor het laatst een team) is het oude vertrouwde huwelijk met de F1 ook weer een feit. Alfa Romeo ís F1, dus kon een terugkeer niet langer meer uitblijven. De opstap heet zoals gezegd Sauber en de Italiaans-Zwitserse alliantie is volgend seizoen al een feit. Het is niet louter een kwestie van het het afbeelden van het legendarische Alfa Romeo-logo op een F1-bolide van Sauber. Nee, de samenwerking gaat veel verder en wordt er eentje van de lange adem, volgens beide bedrijven. Zowel commercieel als technisch zal het partnerschap steeds verder vorm krijgen de komende jaren.

De nieuwe F1-wagen zal duidelijk in kleur en titel te herkennen zijn als een auto uit de legendarische Italiaanse renstal, zodat alvast een duidelijke link wordt gelegd met de voor- en naoorlogse gloriejaren op het hoogste niveau. Sauber heeft al sinds eind jaren ’80 een rijk pallet aan race-ervaring opgedaan (van de 24-uur van Le Mans tot de F1). Het team gaat Alfa Romeo Sauber F1 Team heten.

Marchionne noemt deze samenwerking een zeer belangrijke stap voor de ‘wederopbouw’ van het merk Alfa Romeo, zoals de CEO dat veelzeggend noemt. Technici van Sauber en Alfa Romeo zullen een nauwe samenwerking aangaan. Marchionne noemt het tevens een heugelijk moment voor alle fans van Alfa Romeo, die het merk eindelijk weer kunnen aanmoedigen in wedstrijdverband. De samenwerking op het circuit zal naar verwachting overigens ook een positief effect hebben op de ontwikkelingen rond de modellen voor op de weg.

24 gedachten over “Alfa Romeo en Sauber bevestigen samenwerking in F1

 • 29 november 2017 om 22:03
  Permalink

  Geweldig om dit als alfist nog eens mee te maken.
  Een traantje pinkt uit mijn ooghoek .

  Beantwoorden
 • 29 november 2017 om 22:39
  Permalink

  Dit had ik nooit kunnen dromen. De Alfisti beleven prachtige tijden: Terugkeer naar achterwielaandrijving, na de Giulia en de Stelvio zitten er nog mooie modellen in de planning. En nu een terugkeer naar de formule 1! Ik zie de rode Alfa’s volgende jaar al in gevecht met Renault en Force India. Misschien zit er zelfs al een podium. Forza Alfa!

  Beantwoorden
 • 29 november 2017 om 22:52
  Permalink

  Reken op Ferrari techniek achterin van 2018, Het chassis zal een hele nieuwe auto zijn met Ferrari en Alfa Romeo know how dat de auto veel beter zal zijn als dit jaar lijkt me makkelijk chassis was eigenlijk een 2016 B spec omdat Sauber geen geld had en de motor was dat ook. Sauber heeft in het verleden al een keer met BMW laten zien dat ze heel sterk kunnen zijn. Dit zal Alfa Romeo alleen maar sterker maken. Daarbij is de fabriek van Sauber ultra modern en kunnen we in maart weer uitkijken naar een F1 presentatie op Balocco. Alfa Romeo krijgt hier door een hele mooie toekomst.

  En als we nu met ze alle in het Alfa rood op de tribune gaan zitten bij een F1 race en weer de beste fans ter wereld zijn (groot spandoek van de DTM 1996) komt het helemaal goed met dit oh zo mooie merk,

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 29 november 2017 om 23:03
  Permalink

  Maar mogen de jongens van Alfa Sauber ook echt concurreren met Ferrari dat ze dus het blok mogen aanpassen zodat ze ook om de podium plekken mee kunnen strijden. Mogen ze Mercedes verslaan als het team Ferrari niet lukt. Als je nu kijkt zijn Haas en Sauber zijn nu niet echt top Sauber heeft met de beste rijder maar liefst 5 punten gehaald in 2017 en Haas wel iets beter maar ook niet bepaald top ze zijn meer grid vullin. Als je dan na gaat dat Max en Daniel plaats 5 en 6 bezetten en team redbull op plek 3 staat en de helft van de tijd de wagens het niet deden.

  Mooi dat ze weer mee doen en als ze dan ook echt om de punten mee doen dan is het echt weer wat.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 10:15
  Permalink

  MOOI, MOOI !!

  Ja, en wat een slechte CEO hè, die Marchionne, die bakt er werkelijk niks van, gooit alles te grabbel, snapt er niets van, moet liever vandaag dan morgen opstappen….zoals sommige citroeneters al heel lang beweren.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 11:08
  Permalink

  @AR 159
  Wel een beetje reëel blijven natuurlijk. De Sauber was afgelopen seizoen de slechtste van allemaal, dus het gaat wel even duren voor Alfa voorin mee gaat doen.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 11:15
  Permalink

  Natuurlijk s het geweldig dat Alfa Romeo terug keert in de F1.
  Alleen de beweeg redenen zijn anders dan dat SM beweert. Met het partnership met Sauber verkrijgt SM meer macht richting Liberty Media, de eigenaar van het F1 circus.
  Liberty Media wil namelijk een aantal zaken veranderen, die SM niet zint.
  Sat is de verdeling van van de gelden en de introductie in 2020 van andere motoren. Je hoeft geen insider te zijn om te weten dat Ferrari de grootste hap geld (ca € 400 mil) ontvangt. En met Sauber heeft SM een wapen in handen om die gelden zeker te stelen. Het zelfde geldt voor de motoren: SM is fel tegen de plannen om de motoren aan te passen. Het is dus puur een zet van SM om zijn macht te vergroten. En het bonnetje dat SM voor Sauber moet betalen? Dat zijn de Ferrari motoren die hij om niet zal leveren.(denk ik) En Sauber was toch al een klant van Ferrari. Nou, dat kost hem dan € 150 milj. Dat verhaal wat hij nu houdt dat het een belangrijke stap voor de wederopbouw van Alfa Romeo is en dat het een heugelijk moment is om Alfa Romeo weer in wedstrijd verband te kunnen aanmoedigen is een kul verhaal. SM is een boekhouder (en een hele goede!!!) en gaat alleen voor geld en macht. Als hij echt om de wederopbouw van het merk zou gaan dan zou hij al veel eerder met nieuwe modellen zijn gekomen. Dat geldt niet alleen voor Alfa Romeo, maar ook voor de andere merken. Lancia ligt al jaren aan het infuus en Fiat zakt wereldwijd ook steeds verder weg.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 12:08
  Permalink

  @The Dutchbird
  Iedereen heeft zo zijn recht op een mening maar iets meer gebaseerd op echte feiten zou wel fijn zijn.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 12:23
  Permalink

  Zonder marcione bestond alfa geeneens meer .
  En zou fiat failliet zijn

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 13:30
  Permalink

  The Dutchbird,

  Echt weer heerlijk verhaal ook mooi onderbouwd. Waar ik Dutchbird wel gelijk in moet geven Formule1 is altijd ook politiek. Maar dit is vooral om de naam Alfa Romeo in de wereld op de kaart te zetten en het merk deed al F1 toen jij nog niet eens bestond dus voor FCA en in het byzonder Alfa Romeo is dit heel goed nieuws de naam Alfa Romeo was gisteren wereldwijd in het nieuws gratis en voor niks.

  Maar reken erop dat Sauber een grote stap zal gaan maken ik reken op top 10 speler zal gaan strijden met Mclaren Renault en Force India. Alles is volgend jaar nieuw aan de Sauber en kan als ze het goed doen richting de top 3 de komende jaren.

  Het is in ieder geval super goed voor Alfa Romeo waarom denk je dat Aston Martin zo graag wil met Red Bull.

  Ik heb ook gehoord dat Bruno Giacomelli ook een advies rol zal krijgen bij het nieuwe Alfa Romeo F1. Wat ik ook hoop is dat het Alfa Romeo als merk een BOOST geeft.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 14:56
  Permalink

  @Henk, Hoekree en Squadra.
  Ik ontken ook niet dat het geweldig is voor Alfa Romeo dat ze terug keren in de F1.
  Maar SM is een financiele schaker en een hele goede boekhouder.
  De afgelopen jaren heeft hij dat wel bewezen met de overname van Chrysler en het financieel gezond maken van FCA.
  En om mijn verhaal te onderbouwen: Was het niet SM zelf die zei dat als de motorvoorstellen van Liberty Media en de nieuwe verdeelsleutel van de gelden doorgevoerd zouden worden dat hij “de zandbak” zou verlaten?
  Dus met twee teams heeft hij meer stemmen en kan hij de druk bij Liberty Media opvoeren. En hij weet ook dat de F1 Ferrari nodig heeft.
  Het partnership is dus in mijn ogen meer ingegeven door politiek (geld en macht) dan om het merk Alfa Romeo weder op te bouwen.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 17:19
  Permalink

  @dutchbird.

  De plannen met sauber zijn al bijna een jaar in onderhandeling.
  Dus dat verhasl van eruit stappen enzo komt alleen masr toevallig uit.
  Ik denk zelf dat binnen 5 jaar ferrari echt weg is naar de formule e.
  En dat alfa dan de kar moet gaan trekken in de formule 1

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 22:40
  Permalink

  @henk,

  Dat gaf ik ook al aan dat sauber nu onderaan bungelt. Maar als die new kids on the blok een soort Maxjes zijn en Alfa vrij spel krijgt om samen met sauber een goed chassis te bouwen en de motoren concurrent zijn dan kan het wat moois worden. Als ze dan ook nog eens wat podium plekken kunnen pakken liefst ten koste van Mercedes natuurlijk dan zou dat mooi zijn. Als Max volgend jaar een wagen heeft die heel blijft word het wellicht echt weer spannend dit seizoen was al stukken beter jammer dat die dombo’s van Ferrari op Singapore max in de sandwitch namen en ze alle drie stuk waren anders had Ferrari dit jaar kans gehad te winnen. Ze namen echt te veel risico op een kleder nat parcours.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 22:44
  Permalink

  @Henk en Hoekree
  Lees even het stukje van Liberty Media op motorsport.com over de verdeling van de gelden.
  En dat Sauber al een jaar met Alfa in onderhandeling is, is iets overdreven. Ferrari wel dat klopt, maar dat heeft alles te maken met e motoren voor 2010.
  E.e.a. is alleen richting Alfa gegaan toen Liberty met meer concrete plannen over de motoren naar buiten kwam.
  En wat Mercedes betreft. Ook Toto Wolff is tegen de motoren voorstellen van Liberty.
  Dus ook hier is er sprake van politieke roeptoeterij.

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 22:45
  Permalink

  Ik bedoel natuurlijk de motoren voor 2018 en 2019 bij Sauber en Ferrari

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 22:47
  Permalink

  Maxes zullen het niet snel zijn, maar Charles en Antonio zijn wel heeeeel getalenteerd!

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 23:13
  Permalink

  Dutchbird.
  Meer dan 7 maanden geleden stond er al een interview met sergio op het net over de overname samenwerking met alfa romeo.
  Dit heeft gewoon helemaal niks met de verdeling van de gelden te maken .

  Beantwoorden
 • 30 november 2017 om 23:19
  Permalink

  De eerste berivhten daarover dateren al van 23 dec 2016.
  Google maar eensven je zal het lezen

  Beantwoorden
 • 1 december 2017 om 11:46
  Permalink

  Sauber heeft natuurlijk ook weer een beetje een spel gespeeld met Honda en toen Ferrari echt over de brug kwam hebben ze die deal afgeschoten. Waar het om gaat is dat de naam Alfa Romeo weer helemaal terug zal zijn en veel groter hierdoor kan worden weer. Ferrari uit de F1 zal niet gaan gebeuren Ferrari is F1 en daar hangt heel veel aan vast. FCA is wel zijn grip aan het vergroten op de F1 dat wel en daarin moeten we Dutchbird gelijk geven. Marchionne doet iets niet zomaar natuurlijk en is daarin altijd erg slim maar het gaat hem ook heel erg om het vergroten van de naam Alfa Romeo. Alles bij elkaar is het gewoon prachtig dat Alfa Romeo terug is waar het moet zijn!

  En iedereen hier! straks op Balocco de nieuwe Alfa Romeo F1 zien staan met de rijders erbij is echt een stukje geschiedenis en ik denk dat ik tranen in mijn ogen heb.

  Alfa is Back in F1 HELL YESS

  Beantwoorden
 • 1 december 2017 om 11:56
  Permalink

  @ Squadra en Hoekree
  Ik ben het helemaal met je eens (behalve van die tranen dan :-). Dat was ook de kern van mijn post.

  Beantwoorden
 • 1 december 2017 om 15:26
  Permalink

  Mooi voor Sauber. Ik heb het elders ook al gezegd (nieuws is al even bekend) dat het mooi is voor Sauber maar ik liever gezien had dat FCA zijn verslonst modellenprogramma voor de Italiaanse merken in Europa een financiële boost had gegeven van dat budget.

  Beantwoorden
 • 2 december 2017 om 06:55
  Permalink

  @milan .
  Zie dit vooral om reclame te maken voor het sportieve alfa en ferrari betaald het.

  Beantwoorden
 • 3 december 2017 om 14:52
  Permalink

  Mannen , eindelijk een keiharde zakenman aan t roer van Alfa en iemand die weet hoe hij politiek moet bedrijfen anders was er al een grote muur om Italie gebouwd. Eindelijk iemand die de koe bij de horens pakt en iets voor elkaar krijgt in t besluiteloze Italie. Gelukkig gebeurt er iets en zien we met kleine stappen ons geliefde merk weer opbloeien. Omarm dit , want doen wij t niet met ons kritische verhalen komt t nooit goed. Met Positief denken overleefd Alfa uit zijn zieke toestand. Zonder de wilskracht was Alfa alleen nog een merk in de museums.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.