Antonio di Pietro vraagt ontslag Berlusconi aan door Marchionne te citeren

Antonio Di Pietro Marchionne

Gezien de komkommertijd zoomen we bij AutoEdizione nu af en toe wat in op typisch Italiaanse toestanden die de lokale autoindustrie raken of de situatie daar op de weg. Lees met ons mee wat daar zoal gebeurt gedurende de zomer;

Sergio Marchionne waarschuwde gister voor de groeiende ongeloofwaardigheid van Italië, nu het land bij internationale bellegers onder de loep ligt. De CEO noemde de leiding in Italië (lees Berlusconi), een leiding dat alleen maar in staat is om voor nog meer verwarring te zorgen in plaats van voor meer eenheid in deze moeilijke fase. De grote baas van Fiat-Chrysler sloot zich met deze woorden aan bij president Giorgio Napolitano die opriep tot meer cohesie.

De oppositie kaatste deze bal maar al te graag door naar de premier en dat gebeurde natuurlijk met het nodige theater. Berlusconi staat bekend om bewoordingen die vaak behoorlijk op het randje zijn, maar kreeg gister een koekje van eigen deeg in de persoon van Antonio di Pietro (van de eigen centrum-linkse lijst Di Pietro-Italia dei Valori), iets dat de premier overigens al lang gewend is van deze goed gebekte voormalige advocaat. De climax vormde de zoveelste aanvraag van het ontslag van de omstreden premier. Dat ging als volgt:

“Beste Silvio, ziet u het allemaal wel helder? U bent als Alice in Wonderland, in welk land denkt u eigenlijk dat u in werkelijkheid leeft? U leeft in uw eigen bunker… Luister; Sergio Marchionne… je weet wel die ‘communist’, de baas van Fiat weet je wel.., die zei dat hij zich aansluit bij de woorden van de president van de republiek; Het is hoog tijd voor meer cohesie en verwarring schoppen is nu uit den boze. Hij zei dat het hoog tijd is voor meer leiderschap waardoor dit land weer een stuk geloofwaardiger zal worden… Weet je wat het is.. Het probleem dat Marchionne hier aankaart bent u meneer de premier.. U bent de crisis binnen een crisis, u bent een probleem voor dit land! Het ergste is dat u te blind bent om dit zelf in te zien. Hierdoor blijven de problemen onverminderd voortwoekeren. Het land zou normaal gesproken al lang van iemand als u af zijn, maar u blijft uzelf maar inkopen hier! U liegt elke dag alles bij elkaar en plukt de Italiaanse burger kaal tot een hongerloon aan toe. Meneer de president, we moeten onszelf politiek gezien nu eens van u verlossen. Doe me een lol meneer de president en ga lekker op reis en stuur ons maar een kaartje vanuit Saint Martin. Dan kunnen we eindelijk eens naar de stembus. We gaan er vanaf zaterdag maar eens stemmen voor verzamelen om dit voorelkaar te krijgen en u weet best dat het ons dit keer zal lukken. Driemaal is scheepsrecht!”

Di Pietro lachte bij dit alles af en toe vol cynisme en zuchtte dikwijls. De voormalige minister (onder Prodi 1996) heeft overigens uit principe nooit een stropdas om, evenals de CEO van Fiat, maar of beide personen politiek gezien op een lijn zitten valt te betwijfelen.

Een gedachte over “Antonio di Pietro vraagt ontslag Berlusconi aan door Marchionne te citeren

 • 5 augustus 2011 om 06:58
  Permalink

  Sergio Marchionne for president!
  Zou me nog niets verbazen als hij de politiek in zou gaan.
  Hopelijk is hij slimmer dan dat :mrgreen:

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.