Debuut nieuwe D-segment Lancia in Genève 2014?

Lancia D segment

De presentatie van een nieuwe D-segment sedan van Lancia en Chrysler in 2014 lijkt nog erg ver weg. Lancia-liefhebbers leven namelijk in een schimmige tijd, nu het initiatief bij het merk Chrysler ligt en de autoverkoop in Europa in een moeilijke fase zit. Wat begon met een opportunistische schaalvergroting en fusie in 2010 onder titel ‘Nuova Lancia‘, is inmiddels teruggedrongen tot een laag pitje, dat zelfs officieel door CEO Marchionne als zodanig is omschreven. Het gevolg is dat er al een paar jaar door allerlei media druk wordt gespeculeerd, over het voortbestaan van dit zeer rijke Italiaanse merk van luxe auto’s. Sterker nog, er is door de huidige situatie nog nooit zoveel over het oude merk uit Turijn gesproken en geschreven.

Ondanks al deze onzekerheid over ‘la bella Lancia’ wijzen we al enkele maanden graag op wat er over niet al te lange tijd te gebeuren staat in Detroit. Het merk Chrysler zit namelijk feitelijk in hetzelfde schuitje als Lancia en is op zoek naar nieuwe successen en een groter marktaandeel, binnen segmenten waar het van oudsher erg sterk in is geweest, zoals het D-segment. De eerste tekenen zijn hoopgevend, want tijdens de strikt geheime ontwikkelingsfase van de nieuwe Chrysler ‘200’ die momenteel gaande is, hebben enkele eerste ooggetuigen met de nodige bewondering gereageerd op wat zij te zien kregen. Dit zeer belangrijke project, waarvan men zegt dat deze het merk Chrysler weer op de kaart zal zetten als Amerikaans merk van comfortabele personenauto’s, heeft volgens de eerste reacties alles in zich om uit te groeien tot een succes. Zowel qua design, techniek en een hoogwaardige kwaliteit. Sommigen noemen de nieuwe sedan nu al het ideale model om zowel Europese als Japanse en Amerikaanse concurrenten commercieel te lijf te gaan. Het design zou een combinatie zijn van moderne en stijlvolle elementen en werd zelfs enigszins herzien toen Ford de Fusion/Mondeo presenteerde.

200

De Chrysler 200 EV Concept uit 2009 vormde al een eerste aanloop op een toekomstige D-segment

Het is duidelijk dat dit enthousiasme gebaseerd is op enkele duidelijk waarneembare kernwaarden die men in dit project heeft toegepast. Zoals gezegd zal begin 2014 de wereld voor het eerst kennismaken met het eindresultaat, dat Chrysler maar ook Lancia vooral op de thuismarkt weer op de kaart zal kunnen zetten. Beide merken hebben vooral in eigen land een goede kans de sympathie te herwinnen van een groot publiek. In de VS zal de 200 vooral met modellen van Ford, Honda en Hyundai gaan concurreren, terwijl in Italië voor de ‘Flavia’ (naam is nog niet officieel) weer klanten bij VAG, Volvo en PSA te heroveren zijn. Er is een kans dat Lancia in Genève alvast het publiek van de nieuwe sedan laat proeven middels een preview en het gerucht gaat dat er ook een Stationwagon vanaf de eerste dag al op de tekentafel ligt. Voor Lancia kan dit model de ideale basis zijn voor meer bestaansrecht. Een nieuwe op dezelfde ondergrond gebaseerde vijfdeurs als opvolger van de Delta, volgt wellicht vanaf 2015.

2 gedachten over “Debuut nieuwe D-segment Lancia in Genève 2014?

 • 6 juni 2013 om 16:14
  Permalink

  Ik zit eigenlijk te wachten op de Giulia, maar wat duurt dat lang. Kan maar zo dat ik, als ik genoeg Lancia DNA aantref alsnog daarvoor ga. Zowel de Lancia als de Chrysler schijnen onder verantwoordelijkheid van een Italiaans ontwerpteam tot stand te komen. Ben benieuwd.

  Beantwoorden
 • 9 juni 2013 om 22:04
  Permalink

  Eindelijk nog eens wat positief nieuws uit de Lancia hoek. Begon al te vrezen dat het merk een stille dood zou sterven. Hopelijk is het design inderdaad zo goed als men zegt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.