Di Montezemolo en Schumacher boos op FIA

Het was spitsuur op het stratencircuit van Valencia afgelopen weekeinde.

Door alles drukte in Milaan en Zandvoort waren we niet in de gelegenheid om verslag te doen van de race. Maar eigenlijk is het enige wat we gemist hebben een hoop dramatiek ten nadele van Ferrari en vele anderen. Vettel won uiteindelijk na een race vol hindernissen. Webber (Red Bull) crashte enorm en mocht van geluk spreken.

Voor Ferrari verliep de race ondanks een behoorlijk goede kwalificatie van Alonso alles behalve rooskleurig in een seizoen dat toch al niet naar wens verloopt. Er is in de door duizend regels geplaagde F1, namelijk een regel dat wanneer de SafetyCar de baan op komt coureurs niet mogen inhalen. Doen ze dat wel, krijgt men strafpunten. Nu is het zo dat zo’n Safetycar interventie voor de een niet al te veel nadeel hoeft op te leveren en voor de ander wel. Dat hangt immers van het moment af dat de veiligheidsmaatregel wordt toegepast. Er gaan namelijk eerst nog gele stoplichten in werking die iemand gewoon kan negeren met een relatief kleine straf als gevolg. Voor de super gefocuste Alonso pakte het zondag extra slecht uit ondanks dat hij op koers lag voor een goede tijd. Alonso en Massa reden op de vereiste afstand en snelheid achter de safetycar, in tegenstelling tot Lewis Hamilton.

Ferrari teambaas Domenicali over de McLaren piloot; „Hij negeerde de gele lichten, terwijl onze coureurs een volledige ronde langer achter de Safetycar reden. Dat heeft ons een mooi klassement gekost”

Hamilton kreeg wel straf voor zijn actie en moest later in de race een extra gang door de pitstraat maken, maar de coureur van McLaren had al zo’n voorsprong opgebouwd, dat zijn tweede plek niet meer in gevaar kwam. Domenicali: „Hamilton werd veel te laat bestraft en dat heeft grote gevolgen gehad voor het wedstrijdverloop. Daar zijn we boos over en de FIA zal maatregelen moeten nemen om dat in toekomstige races te voorkomen.”

Alonso eindigde in Valencia uiteindelijk als achtste en Massa werd elfde. Die Montezemolo heeft de felle reactie van Fernando Alonso richting Hamilton achteraf veroordeeld en ook Alonso zalf nam zijn woorden terug. Toch is daarmee voor de Ferrari-baas de kous niet af. Di Montezemolo stapt nu naar de FIA om te benadrukken dat er iets moet veranderen. Volgens de ‘presidente’ is er echt iets fundamenteel fout aan de regelgeving en is het zondag daardoor ernstig uit de hand gelopen. De overtreder kan er nu zelfs een wedstrijd mee winnen.

Voor de Mercedes GP rijdende Schumacher pakte het nog veel slechter uit. Volgens hem is zijn goede klassement naar de knoppen gegaan omdat hij in de pitstraat te lang voor rood stond voordat hij zich tussen de file achter de Safetycar mocht voegen. Ook hij dient nu een klacht in bij de FIA. De ex-Ferrari kampioen eindigde als vijftiende in zijn slechtste race ooit.

Een gedachte over “Di Montezemolo en Schumacher boos op FIA

 • 2 juli 2010 om 02:37
  Permalink

  Wat een baal moment was dat zondag. Als ware fan veel opgegeven om in de hitte binnen de race te kijken. Het lijkt goed te gaan Vettel 1ste, Hamilton 2de en de 2 mannen in de Italiaanse auto’s daar enkele meters erachter op 3 en 4. Tot het mis gaat; de safetycar komt uit en Hamilton gaat nog voorbij en Alonso/Massa houden zich aan de regels.

  Heel gedoe nog bla bla Alonso haalt er nog een paar in om aan het einde van de race 9de te worden! Hamilton die voor het safetycar gedoe 1m voor Alonso reed word 2de!

  Als heeeeeel trouwe F1 fan heb ik nu echt zoiets van; Voor mij hoeft het niet meer als ze hier niks mee doen!

  Zo weer een beetje emotie op deze site:P

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.