Eerste ladingen Fiat 500L onderweg naar Italië

Sinds enkele weken reizen de eerste vers geproduceerde Fiat 500L modellen per trein en schip vanuit Servië af naar Italië. Het was dan ook een drukke zomer voor de splinternieuwe fabriek in Kragujevac. De eerste lichting van 206 exemplaren vertrok op 14 augustus onder politie-escorte per trein naar de Montenegrijnse havenplaats Bar, waar ze met schepen van Grimaldi richting Salerno vertrekken. Na de aankomst van een tweede trein vertrok onlangs een eerste schip met 412 exemplaren van de Fiat 500L aan boord. Inmiddels is een tweede schip reeds onderweg.

Er vertrekken voortaan ongeveer 12 treinen per week richting Bar. Tegen het eind van 2012 zullen er zo’n 15.000 auto’s inmiddels zijn afgeleverd, met bestemmingen 0ver heel Europa. Later volgt ook de VS. Dankzij deze constante toevoer zijn er in de Montenegrijnse haven 50 banen bijgekomen en is er een investering gedaan van 650.000 euro. Het personeel heeft een opleiding gevolgd in de haven van Antwerpen. De lokale overheid is erg te spreken over deze ontwikkeling.

Minder vlot loopt het nog in Servië, waar Fiat nog altijd last heeft van wegwerkzaamheden tussen de fabriek en de snelweg, waardoor het transport over de weg nog niet of nauwelijks mogelijk is en de toevoer van componenten nogal moeizaam verloopt. Maar dat is nog het minste waar het management van Fiat zich aan ergert, want de overheid in Belgrado -die voor 33% aandeelhouder is in de fabriek- is rijkelijk te laat met de eerste bijdrage aan de investering. Vanaf eind vorig jaar tot nu is er nog geen euro overgemaakt, terwijl dit tegen eind dit jaar al wel meer dan 50 miljoen moeten zijn. Ministier van financiën en economische zaken Mladjan Dinkic, had gisteren daarom een gesprek met Fiat CEO Alfredo Altavilla. Volgende week volgt eveneens een bespreking met Sergio Marchionne. De Servische economie maakt een derde recessie door in drie jaar. Volgens Fiat zal de uitgestelde betaling van de overheid, echter geen risico vormen voor de productie van de 500L. In 2013 wil men rond de 120.000 exemplaren produceren in Kragujevac.

3 gedachten over “Eerste ladingen Fiat 500L onderweg naar Italië

 • 31 augustus 2012 om 07:30
  Permalink

  Toch eigenaardig dat men gestopt is met de produktie in Sicilië omdat het transport over zee te duur was en dat men nu in Servië produceert waar men aangewezen is op hetzelfde transport…

  De logica ontgaat me hier.

  Beantwoorden
 • 31 augustus 2012 om 10:33
  Permalink

  Lagere lonen ?
  Investeringssteun van de Servische staat ?
  Goedkopere export naar het “Oostblok” (Rusland, Oekraïne) doordat Servië daar een streepje voor heeft ?

  Beantwoorden
 • 31 augustus 2012 om 11:53
  Permalink

  In ieder geval is de bureaucratie/corruptie daar minstens zo hardnekkig als op het Italiaanse eiland 🙄

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.