Fiat Group Automobiles gaat door het stof in Europa

Niemand ziet graag foto’s van fabrieksterreinen waar splinternieuwe auto’s rijendik staan te verstoffen.

Toch is dat voor de Fiat Group in Italië momenteel wel degelijk het trieste aanblik van de harde realiteit. De vallende bladeren van oktober brengen een nieuw dieptepunt van -39,93% met zich mee voor de Italiaanse autoproducent. Het totale aantal staat op 38.441 verkopen wat erg weinig is in vergelijking met voorgaande jaren en de bijna de helft naast de cijfers van 2009. In 1995 zagen we voor het laatst dergelijke cijfers. De cijfers voor het hele jaar tot nu toe tonen een daling van min 15% voor de hele groep, waardoor het totale markt aandeel straks onder de 30% daalt. Het management verwacht het jaar straks af te sluiten met cijfers rond de min 20%. De totale Italiaanse markt kende een negatieve spiraal voor de tiende maand dat gelijk staat aan -28,8% en 139.740 verkochte eenheden.

Het belangrijke merk Fiat daalde met 42,22% en blijft ondanks dat het meest verkochte merk van Italië. Fiat verkocht in Italië de vorige maand 28.509 auto’s. Lancia had het eveneens zwaar en sloot de maand af met -43,29%, oftewel 5539 eenheden. Alfa Romeo is dankzij de kracht die Giulietta heet FGA’s hoop in bange dagen met een +3,1%. Het Milanese merk dat vorig jaar nog maar nauwelijks bleef drijven verkocht 4300 auto’s.

In de EU is het over het algemeen meer van hetzelfde voor FGA. De autobouwer van voornamelijk compacte auto’s presteert telkens slechter dan het gemiddelde en zit dus in de hoek waar de harde klappen vallen. De Franse markt daalde met -18,7% en FGA met -24,6%. In Duitsland zijn de verliezen zelfs nog groter. In Spanje, een markt waar het nog redelijk goed ging, zien we nog altijd minder grote verliezen in vergelijking met vorig jaar maar is de stijging in vergelijking met 2009 ook daar flink aan het slinken. Fiat en Alfa Romeo groeien lichtjes en Lancia is daar in balans.

Voor het goede nieuws blijven we liever in eigen land. In Nederland is de automarkt goed bezig in vergelijking met het magere 2009 (+23,5%). FGA noteerde zelfs een plus van 80%, waardoor het hoogste marktaandeel in vijf jaar werd genoteerd (7,76%). De groep verkocht vanaf januari 26.029 eenheden. Fiat verkocht vorige maand 2980 auto’s in ons land, Lancia heeft het wat moeilijker maar Alfa Romeo kan met een aantal van 405 over de afgelopen maand zeer tevreden zijn. Van januari tot nu toe verkocht Alfa Romeo 2417 auto’s.

Uiteraard doet bij deze laatste afdeling de goede Giulietta een flinke duit in het zakje net als in de rest van Europa. De Giulietta is daarom niet voor niets bij de laatste 7 finalisten voor ‘Car of the Year 2011’.

3 gedachten over “Fiat Group Automobiles gaat door het stof in Europa

 • 5 november 2010 om 07:44
  Permalink

  Hebben ze nu nog niet door dat er dringend nieuwe modellen moeten komen?

  Beantwoorden
 • 7 november 2010 om 22:36
  Permalink

  Het is een voorbeeld van Old School producie.
  Autofabrikanten hebben nog steds nioets geleerd va de afgelopen jaren. Gewoon blijven produceren, immers “we moeten een hoge bezettingsgraagd halen in nze fabrieken”
  Wanneer gaan ze nu eens produceren op basis van de vraag? Push werkt al lang niet meer….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.