Fiat’s nieuwe fabriek in Brazilië is af

Fiat Pernambuco

De tweede fabriek van Fiat in Brazilië te Pernambuco draait nu eindelijk na een hectische periode van bouwen en installeren. Vorig jaar heb je bij ons al kunnen lezen hoe deze o zo belangrijke tweede locatie volgens een strak schema werd opgebouwd. Fiat groeide in Brazilië al een tijd uit z’n jasje en door het succes van de Uno was dat alleen nog maar meer het geval. De komst van de nieuwe Palio dit najaar zou de krapte bovendien alleen nog maar verder verergeren. De uitbreiding van de productie in het Argentijnse Cordóba moest zolang zoveel mogelijk extra vraag opvangen, maar bereikte inmiddels ook al de maximale productiecapaciteit. Fiat is inmiddels in steeds sterkere mate marktleider op deze grote markt (al negen jaar) en verwacht dat dit de komende jaren nog verder zal toenemen.

Pernambuco Brasil

De Fiat-fabriek in Pernambuco

De nieuwe productiefaciliteit ligt in Goiana ten noorden van de metropool Recife (hoofdstad van de staat Pernambuco) en beslaat een oppervlakte van 14 miljoen vierkante meter. Deze nieuwe start komt 35 jaar na de eerste Braziliaanse activiteiten in Betim nabij Belo Horizonte. Nu in de groeiende economie van Noord-oost Brazilië ook een fabriek staat, kan Fiat flink aan uitbreiding denken. Tegen 2014 moeten in Goiana 250.000 auto’s per jaar geproduceerd worden door meer dan 3500 werknemers. Fiat heeft vorig jaar samen met de Braziliaanse overheid een overeenkomst getekend ter bevordering van de locale economie. Het project heeft in totaal een waarde van ongeveer anderhalf miljard euro. Fiat verwacht zelf tegen 2014 4,7 miljoen auto’s te bouwen in Brazilië.

In verband met betere groeimogelijkheden in deze regio, is een eerder plan voor een nieuwe fabriek in Suape ten zuiden van Recife niet door gegaan. Er is nu meer ruimte voor toeleveranciers, een centrum voor ontwikkeling van productiemethoden, een eigen testcircuit en een technisch ontwikkelingscentrum. Bovendien is de productielocatie nu ook direct verbonden aan een opleiding van de universiteit van Pernambuco. Een ideale kweekvijver voor Fiat dus. Deze opleiding werkt tevens samen met het Politecnico di Torino, dat uiteraard weer nauw samenwerkt met Fiat. Een echte win-win-situatie dus. Hier worden alvast 50 nieuwe jonge ingenieurs opgeleid die in de nieuwe fabriek zullen gaan werken.

Een gedachte over “Fiat’s nieuwe fabriek in Brazilië is af

 • 12 augustus 2011 om 06:28
  Permalink

  Prachtig toch… niet zomaar even een fabriek ergens wegplempen maar ook nog investeren in een degelijke opleiding.
  Veel mensen in Europa beseffen niet hoe immens groot Zuid America is en hoe enorm veel groei mogelijkheden daar zijn.
  Go Fiat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.