Fiat’s nieuwe noordelijke Braziliaanse industrie krijgt vorm

Fiat Pernambuco

Sergio Marchionne noemt het grootschalige project in de noordelijke deelstaat Pernambuco van fundamenteel belang voor Fiat in Brazilië. De bouw in noordoost Brazilië vordert inmiddels flink, in dit aan zee gelegen gebied dat deel uitmaakt van de gemeente Goiana en dat zo’n 65 km van de grote stad Recife ligt. Gisteren stelde de CEO alvast een (tijdelijke) algemeen directeur aan voor de opstartfase van deze nieuwe belangrijke fabriek, waar jaarlijks 200.000 tot 250.000 auto’s gebouwd zullen gaan worden. Iemand met de nodige ervaring op het hoogste niveau. Stefan Ketter is zijn naam, die zijn huidige functie als Chief Manufacturing Officer in Detroit voorlopig ook nog zal blijven uitoefenen.

De eerste auto’s moeten in de loop van 2014 al uit deze nieuwe hypermoderne locatie komen, dat op een steenworp afstand ligt van een al even belangrijke nieuwe containerhaven genaamd Suape. Fiat heeft met de fabriek in Pernambuco een directe verbinding met Europese en Amerikaanse havens. De ambities voor deze locatie reiken dan in principe ook veel verder dan de Braziliaanse markt, al zal dat laatste veruit het belangrijkste blijven. Marchionne heeft nog niets willen loslaten over de modellen die hier de komende jaren van de band rollen. Fiat wil marktleider blijven en wil dat ook in andere Latijns-Amerikaanse landen worden. Bij de start beslaat het hele terrein dik 12 miljoen vierkante meter en in de toekomst zal daar nog eens 1,4 miljoen aan worden toegevoegd. De fabriek is geheel zelfvoorzienend, compleet met een ontwikkelingscentrum, motorenfabriek en omliggende toeleveringsindustrie.

Fiat’s verkooprecord van vorig jaar met 840.000 eenheden, zal de komende jaren dus nog wel eens ruim verbroken kunnen worden. Het eerste doel is volgens Marchionne om de 1 miljoen, vanaf de productiestart in Pernambuco, al binnen een jaar te passeren. Tot 2016 investeert Lingotto ruim 5 miljard euro in haar Braziliaan industrie.

2 gedachten over “Fiat’s nieuwe noordelijke Braziliaanse industrie krijgt vorm

  • 27 juni 2013 om 15:04
    Permalink

    Is een heel belangrijk project maar mijn inschatting is dat Stefan Ketter alleen het project (een groot industrieel complex) zal leiden naar de uiteindelijke opstart, dus tot de productie start.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.