Lapo Elkann geeft college en noemt de Duitse auto de perfecte koelkast

Lapo college

Lapo Elkann wordt steeds vaker gezien, gelezen of gehoord. De fashion-goeroe van Fiat en directeur van Italia Independent is steeds vaker te zien in de media en trekt altijd een hoop aandacht naar zich toe. Agnelli’s kleinzoon was dit keer in de rol van hoogleraar op bezoek in Londen, om de studenten van de Royal College of Art eens te onderwijzen over wat stijlvol design is. Deze oudste en meest prestigieuze school (sinds 1837) op het gebied van kunst en design nodigde de 35 jarige Lapo uit voor het geven van een college over zijn opvattingen over design en vooral… Italiaans design:

Wisten jullie dat 90% van alle verkochte zonnebrillen in de wereld in Italië ontworpen zijn? Jullie horen natuurlijk al jaren een hoop negatieve verhalen over Italië, wat eigenlijk alles te maken heeft met de politieke situatie in het land. De realiteit is echter dat Italië een land is met erg veel potentie en talenten, al was het vanwege de onuitputtelijke creativiteit die je daar vindt. Onze kijk op het traditioneel vervaardigen van producten en onze kijk op wat het juiste materiaal en de juiste wijze van vormgeven is, is nog altijd uniek in de wereld. Ik ben weliswaar een wereldburger, maar voel me vooral ook een internationale Italiaan die trots is op zijn vaderland. Net als de Engelsen -en misschien nog wel beter- zijn wij meesters in het hooghouden van waardevolle tradities en mede daardoor heeft Italië de wereld heel veel te bieden en zal dit ook in de toekomst steeds meer het geval zijn, ook al zijn er nog veel zaken waar we aan moeten werken. Een mooi pak levert in Engeland bijvoorbeeld meer op dan in Milaan of Napels, wat alles te maken heeft met de commerciële kwaliteiten van de Engelsman. Op dat gebied kunnen we dus nog veel leren.  

Waar we heel goed in zijn, is dus het maken van zeer smaakvolle tot de verbeelding sprekende producten die met liefde en passie tot stand zijn gekomen. Mercedes en Audi maken perfecte auto’s, maar zijn eigenlijk te vergelijken met perfecte koelkasten. Het zijn kille objecten en dat is een Italiaans product nooit. Dat komt door het lef die de Italiaan in zich heeft en dat is dan ook de moraal van wat ik jullie hier kom vertellen. Durf risico’s te nemen en durf ook fouten te maken. Neem maar van mij aan dat ik daar alles vanaf weet…

Lapo style1 Lapo Elkann gelauwerd door Wallpaper vanwege goede smaak

14 gedachten over “Lapo Elkann geeft college en noemt de Duitse auto de perfecte koelkast

 • 17 februari 2012 om 13:28
  Permalink

  @mickey:

  Nou dat ie alles weet…wil ik wel ter discussie stellen, maar vwb zijn kijk op de duitse auto’s…kan ik hem geen ongelijk in geven.

  En die legergroen 500 is toch af!

  Beantwoorden
 • 17 februari 2012 om 13:36
  Permalink

  @ Di Segno

  ja die 500 mag tie rustig op mijn oprit parkeren,een audi tt rs,dat kun je toch geen koelkast noemen..
  of een new beetle rs,zomaar wat.
  alles boven lapo zijn maaiveld,zeg maar… 😮

  Beantwoorden
 • 17 februari 2012 om 14:24
  Permalink

  ok, ok:

  Mee eens, geen lelijke wagens(de new begint hetzelfde uitgemolken karakter te krijgen als een 911), maar ze missen “dat” waarom ik een italiaan wel mooi vind. Kijk eens naar de lambo Reventon, wat een Brute machine is dat, met de hoofdletter “B”. Vind het een indrukwekkende wagen mooi omdat ie een “killer” is, ijskoud, geen emotie, nog minder passie dan een bosch-koelkast met ijsblokjesmachine, en stiekem toch onderdeel van…

  Beantwoorden
 • 17 februari 2012 om 16:03
  Permalink

  ja ,das waar.
  ik zal het lapo eens op de man af vragen… 😆

  Beantwoorden
 • 17 februari 2012 om 19:13
  Permalink

  sommige mensen hier zijn op de staart gestrapt HAHAHA.

  Lapo is een man naar mn hart. en nog heel pienter ook.
  Gelijk heeft ie een TT rammelt aan alle kanten wat design betreft.
  Duits design wow dat laat hoofden draaien.
  Durf te leven.

  Beantwoorden
 • 17 februari 2012 om 23:52
  Permalink

  @ alfaspeed:

  Ik denk dat het design van de TT helemaal niet rammelt en waterdicht is en helemaal is uitgekristalliseerd en uitgebalanceerd.
  Want dat doet duits design niet en zal het nooit doen; rammelen, duits design schittert door afwezigheid van elke onvolkomenheid en imperfectie, steriele hygiënische vormgeving, zonder enkele vorm van leven en passie. Ik ben er GEEN liefhebber van. Maar hele volksstammen wel.

  Het zal mijn hoofd niet laten draaien

  Beantwoorden
 • 18 februari 2012 om 11:30
  Permalink

  Ben deze week nog in een groot museum geweest en volgens mij als ik mn behoefte ergens in een hoek had gedaan en een bordje erbij had gehangen had je nog veel oh’s en ah’s gehoord.
  Het design van De TT is absoluut niet in harmonie met mekaar en daarvoor rammelt het van alle kanten.
  De techniek die wordt gebruikt daarentegen is prachtig net zoals bij een Nissan Juke gtr.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.