Nieuwe Fiat Idea nu in de Braziliaanse showroom

Het debuut van deze grondige facelift van de Idea was al een tijdje aanstaande.

In Europa zwaait de Idea uit met een laatste editie, maar in Brazilië beleeft men opnieuw een marktintroductie nog maar kort na de Uno. Ook deze facelift is net als de Uno geheel in Brazilië ontworpen en tot stand gekomen. Dat is niet voor niets want voor Fiat is Brazilië momenteel de belangrijkste markt. De gecamoufleerde varianten van deze Idea werden al enige tijd op de Braziliaanse wegen gespot. Maar er zit meer in de Braziliaanse Fiat pijplijn want ook van de voor ons bekende Bravo rijden er momenteel dik beplakte exemplaren rond.

Met nieuwste varianten op het gebied van Fire motoren met de naam E-TorQ, heeft de Idea nieuwe krachtige motoren van FPT onder de kap. De leverbare motoren zijn de 1.4 Flex (in combinatie met alternatieve brandstof), 1.4 E-TorQ, 1.6 16V en de 1.8 16V. Deze motoren zijn nog maar een maand op de markt en zijn de zoveelste innovatie die Fiat dit jaar in Brazilië introduceert. De 1.4 motoren van worden in de fabriek van Campo Largo gebouwd in de provincie Paraná en kennen wij reeds van de Idea ELX. De ‘Novo Idea’ is een mini MPV met een aantrekkelijk voorkomen en een rijke uitrusting. In maar liefst zeven uitvoeringen zal dit compacte ruimtewonder de Braziliaanse markt bestormen. De nieuwe Idea is een auto met veel potentie op de Zuid Amerikaanse markten. De enige in het segment met Flex Fuel systeem, LED verlichting en vele andere technische noviteiten. Alles is aangepakt voor een comfortabele rit. Van stoelen tot stuur en Airconditioning, alles is vernieuwd waardoor je zou kunnen spreken van een totaal nieuw model. De richtingaanwijzers in de zijkant zijn verhuisd naar de nieuw ontworpen zijspiegels. Optisch verschillen de diverse versies behoorlijk van elkaar dankzij speciaal ontworpen standaard spoilerpakketten. Deze Idea komt naast de extra edities in de opvallende basisversies Attractive, Essence, Sporting en Adventure. Alle versies zijn rijk uitgerust met zaken als een glazen dak, parkeer- en ruitenwisser sensoren, boordcomputer etc. De avontuurlijke Adventure heeft bijvoorbeeld leuke extra metertjes op het dashboard dat voor een offroad karakter zorgt.

Kortom daar waar de Idea op ons continent altijd vrij basic was, zijn deze nieuwe varianten in Brazilië vooral zeer compleet en stuk voor stuk behoorlijk uniek. Tel daar de jarenlange fabrieksgarantie bij op en de extra service die Fiat Brazilië bij dit model meegeeft, en je ziet duidelijk dat dit model een belangrijke rol krijgt toegeschreven voor de komende jaren. Je zou kunnen zeggen dat het voor de Idea nu pas echt gaat beginnen. De rijke Lancia Musa bewijst vooral in Italië al dat dit concept op basis van de oude Punto inderdaad eentje is met een grote veelzijdigheid en prima kwaliteit.

[nggallery id=409]Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.