Scajola pleit voor positiviteit anders gaat Termini dicht

Sommigen ministers proberen momenteel FGA nog altijd op de knieën te dwingen, door ze verbaal te fileren en af te schilderen als immoreel bedrijf, dat Italië als melkkoe gebruikte en nu de benen wil nemen.

Gelukkig is de achterban van Berlusconi’s regering net zo’n eenheid als het kabinet Balkenende, en telt alleen de uitspraak van minister Scajola in deze kwestie. Dat andere -minder belangrijke- ministers dan nog steeds vallen over de uitspraak van di Montezemolo, is niets meer dan een voetnoot. Scajola komt in zijn verslag, vanmorgen via een van Berluscnoni’s zenders, over de bespreking van afgelopen vrijdag nu met een heel andere toon die veel oplossingsgerichter is. De minister geeft namelijk aan dat ondanks dat de autoproductie in Termini Imerese nu tanende is, er hoop is voor een degelijke toekomst na Fiat. Er liggen inmiddels 8-10 plannen op tafel volgens Scajola. Nog eens een handvol meer dan vorige week;

“5 maart zullen we de betere plannen aan heel Italië presenteren. We hebben anderhalf jaar de tijd om de beste in werking te stellen. Ondanks dat voor FGA de kous af is, hebben ze verklaard de deur open te houden voor nieuwe oplossingen van buiten af. FGA zelf wil Termini Imerese uiteindelijk sluiten indien een oplossing zal uitblijven. We hebben tot slot met FGA het plan besproken om in Italië de productie op te voeren van 650 naar 900 duizend eenheden per jaar. Kortom het plan voor een sterkere Italiaanse autoindustrie. Wat Pomigliano d’Arco betreft, is er een investerende aanpak voor groei in werking gesteld. Als eerste zal daar de nieuwe Panda een belangrijke rol in gaan spelen. Dit model zal een groot deel van het jaarlijkse nationale productieaantal vertegenwoordigen.”

“We hebben in het recente verleden tot 270 miljoen in Fiat gelegd. Geld waarvan we geen cent terug hoeven. We vragen alleen een stevig nationaal plan van FGA dankzij binnenlandse productie van topproducten. Iets wat sinds de komst van Marchionne ook een reëel feit is. Geen polemieken meer dus hierover! Italië heeft altijd veel gegeven aan Fiat, maar Fiat ook aan de Italianen.”

Woorden van nationale eenheid als insteek voor een sterkere autoindustrie, uitgesproken door minister Scajola.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.