Home » FCA , Fiat , Fiat Powertrain , Overige

Schoonste auto op Groengas komt straks uit Italië

20 augustus 2012 5:28 4 reacties

Italiaanse kranten melden dat er op eigen bodem een nieuwe ontwikkeling gaande is voor een zeer groen Groengas systeem met 0% CO² uitstoot. Onlangs konden we reeds melden dat ook Elasis Centro Ricerche Fiat (CRF) nog volop inzet op nieuwe vindingen wat Groengas en LPG betreft. Dat is niet voor niets, want op de sterk teruglopende Italiaanse automarkt stijgt het aandeel van de auto op gas momenteel tot ongekende hoogte (meer dan 10% van de totale markt). Dit heeft uiteraard alles te maken met de torenhoge benzineprijs in Italië, van boven de 2 euro per liter.

Geen CO² uitstoot dus, dankzij een nieuw soort katalysator die van oorsprong is bedacht op de technische universiteit van Trieste. Deze zeer efficiënte verbranding komt tot stand dankzij een 30 maal zo sterke katalysator die de CO² uitstoot tot een nulpunt reduceert. Deze vinding zal in internationaal verband verder tot ontwikkeling worden gebracht en niet alleen in de autoindustrie z’n intrede gaan doen. Fiat is al jaren marktleider op het gebied van LPG en CNG en zal als een van de eerste autofabrikanten participeren in deze nieuwe ontwikkeling.

Fiat introduceert binnenkort ook de nieuwe Panda op Groengas (foto onder) met een 72 liter gastank en een bereik op gas van 350 km. Gekoppeld aan een TwinAir turbomotor heeft de nieuwe Panda Natural Power 80 pk. De nieuwe Panda NP staat hoger op de wielen en lijkt daarmee op de nieuwkomer Panda 4×4.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

4 reacties »

 • dmantione schrijft:

  Elk koolstofmolecule dat je in de tank stopt moet er ook weer uit komen. Uiteraard niet persé in de vorm van CO2, maar met 0% CO2-uitstoot ben dan wel benieuwd in welke vorm het er dan uit komt.

 • Lancia4Ever schrijft:

  stikstofoxiden..kan dat>? 🙄

 • dmantione schrijft:

  Nee, stikstofoxide ontstaat als het stikstof dat in de lucht zit en dus de cilinders wordt ingeblazen door de grote hitte gaat reageren met de zuurstof die eveneens in de lucht zit. Omdat het mij niet bekend is dat je energie kunt winnen uit zuiver lucht vermoed ik dat het een reactie is die energie kost in plaats van oplevert. Ook is stikstofoxide vervuilend. Het is dus iets wat je liever niet uit de uitlaat wilt laten komen.

  Benzine bestaat uit koolwaterstoffen, ofwel moleculen die uit koolstof en waterstof bestaan. Het waterstof is makkelijk: Dat komt eruit als water en dat is prima gewenst. Het koolstof komt er als alles goed verbrand uit als CO2, en als het niet goed verbrand als allerlei vieze stofjes.

  De vraagt blijft dus wat er dan wel uitkomt als er geen CO2 meer uit de uitlaat komt.

 • Lancia4Ever schrijft:

  Weer wat geleerd. Toch mooi al die kennis van diverse lezers! 😀

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

FCA , Fiat , Fiat Powertrain , Overige

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties