Scoop: Fiat werkt in Brazilië al aan nieuwe stadsauto onder de Panda

Fiat Topolino

Je ziet hier plaatjes van de allereerste testfase voor een totaal nieuwe kleine stadsauto van Fiat, die zich zal positioneren onder de Panda (en de Braziliaanse Uno). Fiat zit geen seconde stil momenteel en is in Brazilië na Uno, Palio en Siena, nu ook al weer bezig met Project ‘344’. Fiat broedt al langere tijd op een nieuwe kleine stadsauto, om zo nog meer de markt te kunnen domineren, binnen een gebied waar ook de concurrentie volop in beweging is. Die dominantie zal uiteraard vooral voor Brazilië gelden, maar ook in Europa zal Fiat dankzij nieuwkomers als Panda, 500L en dit model (Topolino?) een grotere rol van betekenis kunnen gaan spelen. Fiat komt dus met het juiste antwoord in deze moeizame tijden.

De eerste test gebeurt onder de huid van een voor de Brazilianen redelijk onbekend model, maar voor ons is het natuurlijk de uiterst bekende tweede generatie Panda. Deze is bij ons inmiddels in de handel als degelijke lowcost voor nog geen 7000 euro, met de naam Classic (Plus). De foto’s zijn genomen in de buurt van Pernambuco, waar Fiat keihard werkt aan een nieuwe productielocatie. We verwachten dus ook dat dit model hier als eerste in productie zal gaan. Voor de Europese markt gaat er het gerucht dat er een unieke versie komt, die in Polen in productie zal gaan wanneer de Panda Classic eenmaal uit productie is. Het nieuwe kleine model zal zich helemaal thuis voelen in de fabriek te Tychy, waar reeds de 126, Cinquecento, Seicento en Panda van de band rolden.

De verwachting is dat Fiat voor dit model ook een nieuwe motor zal introduceren. Naast de kleine TwinAir, zal namelijk ook een Small Diesel Engine op de markt verschijnen. Een nieuwe moderne ultra kleine diesel van FPT dus. Het ligt de laatste tijd erg voor de hand dat bijna alle compacte nieuwe Fiat’s voortaan in Brazilië bedacht worden. Voor het bedenken van een concept in het kleinste segment, heeft de Braziliaanse afdeling zelfs de mening van het publiek gevraagd, toen men reeds in 2010 de ‘Mio’ bedacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.