Sergio Marchionne was toe aan kritiek

Een informele sfeer bij J D Power moet Marchionne gister erg zijn bevallen, de CEO sprak honderduit. ”L Amministratore Delegato’ heeft een lange periode achter de rug van vele aantijgingen tegen zijn persoon en kritiek uit allerlei hoeken van de politiek, industrie en de financiële wereld. Tijd dus om eens zelf de tanden te laten zien en de schijnwerpers eens om te draaien.

Allereerst had de CEO die vaak vergeleken wordt met Carlos Ghosn, vanwege twee bedrijven onder één paraplu, een punt van kritiek richting de man van Renault-Nissan; “Het is absurd dat één firma, van begin tot eind, de schijn hoog blijft houden van het vormen van twee bedrijven.” Daarna was ‘beste vriend’ Piëch aan de beurt; “Zolang ik CEO ben zal meneer Piëch nooit Alfa Romeo  in bezit kunnen krijgen. Ik heb het hem zelfs in z’n gezicht gezegd; Blijf uit de buurt.” Uiteraard was er dan ook weer kritiek op de gang van zaken in het vaderland; “Mirafiori is cruciaal voor het slagen van Fabbrica Italia, helaas doet men in Italië veel te veel aan politiek.” Verder had Marchionne ook nog wat kritiek op partijen in Amerika die de voortgang van Chrysler in twijfel trekken, terwijl de resultaten in geen 10 jaar zo goed zijn geweest en betreurde hij de weinig succesvolle resultaten in India sinds overeenkomst tussen Fiat en TaTa.

Marchionne verwacht trouwens vanaf volgende maand een aankondiging te kunnen doen over de totale teruggave van de leningen aan de Amerikaanse overheid. Hierna zal blijken wanneer Fiat een groter aandeel zal krijgen in Chrysler en wanneer het Amerikaanse merk weer naar de beurs zal gaan. Verder is Chrysler in overleg met de administratie van Obama over een financiële samenwerking van 3 miljard dollar voor de ontwikkeling van een zeer milieuvriendelijke auto.

Over een volledige fusie van Fiat en Chrysler binnen 2 à 3 jaar, zei Marchionne dat de verhuizing van Lingotto naar Detroit slechts een van de vele mogelijkheden is. Geen schokkende uitspraak dus, maar voldoende om burgemeester Sergio Chiamparino van Turijn een slechte nacht te bezorgen. De als zeer ‘links’ bekend staande burgervader heeft de Amerikaanse praat van Marchionne als behoorlijk bedreigend ervaren. Aanstaande 7 maart zullen de vakbonden met Marchionne overleg plegen over de installatie van het personeel van het nieuwe Fabbrica Italia Pomigliano d’Arco. De voorbereidingen voor de productie van de nieuwe Panda zijn inmiddels begonnen. Wellicht zal Marchionne dan meer vertellen over de toekomst van Fiat als Italiaanse firma.

4 gedachten over “Sergio Marchionne was toe aan kritiek

 • 5 februari 2011 om 16:29
  Permalink

  De als zeer ‘links’ bekend staande burgervader
  LOL ….moest gelijk aan de film serie van Don Camillo & Peppone denken.
  De Turijnse burgemeester is natuurlijk Peppone en Marchionne is dus Fernandel.
  Sorry voor de jonkies hier maar dat was echt een hilarische film serie.

  Beantwoorden
 • 5 februari 2011 om 17:04
  Permalink

  Ik heb vertrouwen in deze kerel.

  Nu nog een iets breder modellen gamma bij ons favorite merk.

  En als ze eens wat nieuws presenteren, zet `t ook eens in een normaal tijds bestek op de markt i.p.v. de klanten elke keer weer teleur stellen…

  Beantwoorden
 • 5 februari 2011 om 19:39
  Permalink

  @Saya: Deze film is in een soort remake gegaan met Terence Hill in de hoofdrol.LOL

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.