Sergio Pininfarina overleden

Afgelopen nacht is Pininfarina-baas Sergio Pininfarina overleden. Hij werd geboren op 8 september 1926 en volgde uiteindelijk zijn vader en stichter Battista Farina op die in 1966 overleed (In 1961 werd de familienaam in Pininfarina veranderd vanwege de bekendheid van deze bijnaam die ooit door de ‘grote’ Vincenzo Lancia is bedacht voor de ‘kleine’ Farina). Onder zijn leiding begon Pininfarina als firma aan een tweede leven en creëerde het opnieuw talloze prachtige ontwerpen voor Ferrari, Maserati, Lancia, Fiat en Alfa Romeo (en uiteraard ook niet-Italiaanse merken). Sergio werd daarom in 2007 zelfs toegevoegd aan de Automotive Hall of Fame, de internationale lijst met meest toonaangevende personen in de geschiedenis van de autoindustrie. Van 1988 tot 1992 was hij tevens voorzitter van de Italiaanse raad van industrie Confindustria. In 2005 kreeg hij ook de nationale eretitel van ‘Senator voor het leven’.

Sergio Pininfarina is dus de man achter vrijwel alle naoorlogse modellen van de carrosseriebouwer uit Turijn. Vele prachtige exemplaren ontvingen de eervolle badge met sierlijke kleine ‘f’. In de wereld werden uiteindelijk de Ferrari’s het meest bekend, die tot op de dag van vandaag een vermogen waard zijn en tot de duurste auto’s ter wereld behoren. Daarnaast zijn onder zijn leiding behalve exclusieve talloze race- en sportwagens ook vele prachtige Italiaanse ontwerpen voor massaproductie bedacht. Veelal trendsetters voor de mondiale industrie en iconen voor merken als Alfa Romeo, Fiat en Lancia. Bijvoorbeeld de Alfa Spider Duetto modellen, de Fiat 124 Spider en Lancia Beta Montecarlo. Maar ook de Fiat 130 Coupé, Lancia Gamma Coupé, Thema SW, Alfa 33 en 164. Kortom, Sergio Pininfarina stond aan de basis van een zeer belangrijk deel van de geschiedenis van de moderne Italiaanse auto. Sergio’s zoon Andrea overleed op tragische wijze in 2008 en zijn iets jongere zoon Paolo heeft nu de leiding over de firma uit Cambiano. Sergio is na een lang ziekbed 85 jaar geworden.

Onder leiding van Sergio kwam Pininfarina telkens met vernieuwende concepten die bepalend waren voor de Italiaanse merken. Vooral in de hogere segmenten was dit het geval.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.