Home » FCA

Servië hoopt op nieuwe productie na Fiat 500L

20 mei 2014 14:08 6 reacties

500L Kragujevac

De Servische overheid kijkt alvast naar een leven na de 500L en gaat bij Fiat vragen of er meer in de pijplijn zit, aangezien voor de komende vier jaar nog niets in die richting wijst. De goed renderende 500L in al z’n vormen blijft voorlopig de enige te assembleren Fiat in de hypermoderne fabriek te Kragujevac. Andere potentieel geschikte modellen op dezelfde basis, gaan nu juist in veel grotere aantallen in Melfi in productie (500X en Jeep Renegade).

Premier Aleksander Vucic wil namens Servië, waar Fiat momenteel de grootste exporteur is, zegt dat van grote betekenis zou zijn voor heel het land. Daarom zullen afgevaardigden van de regering deze dagen in gesprek gaan met Lingotto. Dankzij Fiat’s activiteiten is de export in Servische regio nog nooit zo hoog geweest. Zelfs niet in de dagen dat Joegoslavië onder Tito nog een feit was.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

6 reacties »

 • ilfiammingo schrijft:

  Ik heb nooit begrepen dat Fiat zwaar heeft geïnvesteerd in de oude Zastava fabriek terwijl al hun Italiaanse fabrieken zwaar onderbenut zijn. Productie in Servië vermijdt importkosten naar Rusland, maar het aantal 500L’s die in Rusland verkocht worden kunnen waarschijnlijk op één hand worden geteld. Loonkosten zullen ongetwijfeld lager liggen maar of die impact op de totaalkost per auto nu zo groot is t.o.v. van een in Italië of Polen (die fabriek draait ook maar op halve kracht!) gebouwd exemplaar betwijfel ik. Temeer omdat die winst deels teniet wordt gedaan door de hogere logistieke kosten. Komt daar nog bij dat nu zowel Melfi als Servië auto’s zullen maken op het Small Wide platform. Weinig efficiënt, me dunkt.

 • Lancia4Ever schrijft:

  @ilfiammingo: simpel; 100% EU steun voor investeringen in een nagenoeg weinig geïndustrialiseerd gebied (voor de oorlog) en kapotte infrastructuur (na de oorlog). Fiat heeft daar steun voor gekregen omdat het van oudsher in dit land heeft geopereerd. 500L was niet voor niets de enige investering midden in de crisis samen met de Panda. Duitse fabrikanten ontvingen na de val van de muur op vergelijkbare wijze enorm veel steun om in het voormalige Oostblok van start te gaan. Hetzelfde zou in Albanië kunnen gebeuren voor Fiat, ware het niet dat Italië als voormalige bezetter van dat gebied mss voor wat terughoudendheid zou kunnen zorgen en daar geen bestaande structuur bestaat plus het feit dat de infrastructuur en industrie niet te vergelijken is met die in Servië. Iveco zit reeds in Bulgarije.

 • San schrijft:

  Heeft de overheid daar niet hele andere zorgen dan een autofabriek gezien de overstromingen.

 • Lancia4Ever schrijft:

  @San ik denk dat je het één niet met het ander mag uitsluiten. De fabriek ligt volgens mij net buiten de gevarenzone en moet juist tijdens een ramp voor de broodnodige inkomsten blijven zorgen. Ik denk dat je vooral de EU-top in Brussel kritisch mag aankijken in deze kwestie. Men werkt alleen voor de pegels met elkaar samen, maar bij rampen blijft het grotendeels het probleem van lokale overheden. Wat dat betreft zijn we niet heel erg veel meer een eenheid dan tijdens het drama van ’14-’18 en is de unie erg kwetsbaar…., vooral in moreel opzicht. 🙄

 • ilfiammingo schrijft:

  @Lancia4Ever,
  Er zal ongetwijfeld veel staatssteun gekomen zijn, maar ik betwijfel of er ook maar 1 Euro uit de EU komt. Servië maakt namelijk geen deel uit van de EU, dus waarom dat land dan economisch ondersteunen?

 • Lancia4Ever schrijft:

  Servië is al sinds jaar en dag een wingebied om de invloedssfeer in uit te breiden voor het Westen. Investeringen vanuit Brussel stoppen nooit bij de grenzen van de Unie. Moskou trekt precies vanuit de andere zijde aan de touwtjes. Het is dan ook geen geheim dat er ook vanuit Brussel belang is gehecht aan deze industrie van Fiat op de Balkan.

  http://www.autoedizione.nl/fiat-auto-serbia-klaar-om-mpvs-te-gaan-bouwen/

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

FCA

Lees meer over

, , ,

Volg ons

Advertenties