SOS: Italiaanse Barnfind langs S.R.439 San Ginese di Compito

Italiaanse barnfind

Zomaar, langs een Toscaanse rijksweg richting Pontedera in de provincie Lucca, treft onze reizende reporter Bart van den Acker deze wel heel bijzondere Italiaanse creaties uit het verleden. Vroeger stond in iedere grote tuin wel een overwoekerde 1100, 1500 of Fulvia Berlina, maar sinds je een paar jaar geleden een paar knaken kon vangen voor het laten slopen is er ook in Italië veel verdwenen… Veel maar nog lang niet alles. Bart vraagt de aandacht van de AutoEdizione-lezer voor het volgende:

Nou ja, barnfind is misschien wat veel gezegd. Ik heb de indruk dat de eigenaar van deze collectie heel goed weet wat hij in huis heeft. Het lijkt een sloperij, maar ik vermoed dat alles gewoon te koop is. In elk geval heeft men de moeite genomen om dashboards, hoedenplanken en bekleding af te dekken, als bescherming tegen de felle zon.

Het zijn ook niet alleen Italiaanse auto’s die hier op betere tijden staan te wachten. Door het gesloten hek heb ik geen echte overzichtsfoto kunnen maken, het terrein is groter dan op deze foto’s lijkt. De Lombardi Grand Prix  en de Autobianchi Primula Coupé (beide ernstig zeldzaam!) staan opvallend goed zichtbaar vanaf de openbare weg, het lijkt wel alsof die als lokkertje dienen voor de rest. Die Lombardi is heel ver heen, de Primula is juist opvallend goed bewaard gebleven. Die moet nodig gered worden! Voor zover ik kon zien is de Primula compleet en hard, alleen wat oppervlakte roest, ook op de bumpers. Wie durft?

Toscaanse barnfind

Andere opvallende auto’s zijn de Lancia Flaminia Berlina, dat lijkt me een restauratieproject dat halverwege is blijven steken, de Fiat Multipla als bestelwagen –ook best te redden- en twee buggy-achtige auto’s op Fiat 126 basis. Is er iemand ie zo weet te zeggen wie die heeft gebouwd? Ze komen me wel bekend voor, maar ik heb nog niet echt een naam erbij gevonden. Bij het huis vlakbij deze ‘sloperij’ stond een redelijk nette witte driedeurs Autobianchi Primula in de tuin. Dat zie je ook vrijwel nooit meer, maar dit leek me een rijdende auto die gewoon af en toe in gebruik is. Hetzelfde geldt voor een Topolino op de oprit. Helaas was er tijdens mijn bezoek helemaal niemand te bekennen, afgezien van een luie waakhond, dus meer informatie heb ik niet.

Mocht je deze zomer in Toscane zijn, dan is een bezoekje misschien een mogelijkheid. Je vindt de collectie net ten zuiden van Lucca. Vanaf de snelweg Firenze-Mare neem je de SR439 in zuidelijke richting. Ongeveer zeven kilometer verder ligt links van de weg het dorpje San Ginese di Compito. Je vindt de collectie langs de 439 links op een hoek, ter hoogte van het dorp, maar dus niet in het dorp zelf.

[nggallery id=637]

Als iemand er naartoe is geweest, horen we dat natuurlijk graag. En als er een auto van dit terrein wordt gered, dan willen we dat uiteraard weten!

Tekst: Bart van den Acker

2 gedachten over “SOS: Italiaanse Barnfind langs S.R.439 San Ginese di Compito

 • 10 juli 2011 om 07:24
  Permalink

  Jammer van die Lombardi inderdaad, daar zijn de restauratiekosten veel te hoog voor. Of je moet een vermogende verzamelaar zijn.
  Wel een optie voor reserveonderdelen.
  Iets zegt me dat de eigenaar van al dit mooie spul met hier en daar wat roestblaasjes nog best heftige bedragen voor gaat vragen, gezien alles zo voor de verkoop gepresenteerd staat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.