Stevige confrontatie tussen FIAT en FIOM in Turijn

Leone Rebaudengo

Zoals reeds aangekondigd was er vandaag in Turijn een belangrijke meeting tussen Fiat en de Italiaanse vakbonden, inclusief de FIOM. Fiat nodigde de bonden uit voor de presentatie van een nieuw contract, oftewel de enige voorwaarden waaronder Fiat verder wil samenwerken met de bonden vanaf 1 januari 2012. Vorig jaar werd rond deze tijd nog een moeizaam referendum gehouden aangaande Mirafiori en zat Fiat midden in een strijd met de FIOM. Maar een Italiaanse schuldencrisis en het succes van Fiat in Amerika, duwen de ontwikkelingen uiteindelijk vanzelf in de juiste richting, waardoor de verhoudingen vandaag helemaal anders liggen… Ook al doet de vakbond voor de ‘staalarbeider’ nog iedere dag hetzelfde en was er ook nu weer een hoop commotie.

Een paar dagen geleden bleek al dat het altijd fel protesterende FIOM, deze gelegenheid wilde gaan aangrijpen om de autobouwer uit Turijn nog één keer te confronteren met de sluiting van Termini Imerese. De hoofdrolspelers bij deze confrontatie in de ‘Sala Rossa’ (‘De rode zaal’) van het stadhuis van Turijn waren Nina Leone van de FIOM en Paolo Rebaudengo, directeur industriële relaties van Fiat (foto). Leone beschuldigde Fiat op een klassieke opruiende wijze van bedrog en zelfs chantage om diens doelen te bereiken. Uiteindelijk greep burgemeester Piero Fassino als neutrale voorzitter zelfs in en vroeg hij mevrouw Leone om haar taal te temperen.

Rebaudengo gaf op zijn beurt aan dat Fiat nu niets anders doet, dan in een ultieme poging de Italiaanse autoindustrie weer concurrerend te krijgen. Daarvoor vraagt de firma van alle partijen enige respect en steun. Rebaudengo noemde de beschuldigingen van dwang en chantage absurd en benadrukte juist dat het belang van de vrije keus bij dit alles hoog in het vaandel heeft staan. Fiat heeft namelijk niets aan mensen die tegen hun wil aan ‘Fabbrica Italia’ mee moeten werken. Hij vervolgde door te zeggen dat er geen twijfel over mag bestaan, of Fiat haar plannen voor Italië wel door zal zetten. Fiat is er reeds met volle overtuiging mee bezig aldus Rebaudengo, ook wat betreft Grugliasco.

Ondanks dat bleef de sfeer zowel binnen als buiten het gemeentehuis ‘Palazzo Civico’ redelijk gespannen. De oproerpolitie moest nog worden ingeschakeld om demonstrerende leden van de COBAS buiten het gebouw houden. De afgevaardigden van Fiat besloten uiteindelijk om het pand eerder te verlaten.

Een gedachte over “Stevige confrontatie tussen FIAT en FIOM in Turijn

  • 30 november 2011 om 08:16
    Permalink

    Gezien de economische situatie waarin Italië nu zit, zou de FIOM beter haar mond houden en de werkgevers koesteren die nog bereid zijn te investeren in deze moeilijke tijden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.