VM Motori gaat productie V6 diesel voor Fiat-Chrysler opvoeren

Het Italiaanse VM Motori heeft van Fiat Powertrain Technologies de opdracht gekregen om de productie van de 3.0 V6 diesel binnenkort uit te breiden naar 40 tot 50 duizend stuks per jaar. Dat komt neer op 200 tot 250 stuks per dag (momenteel ligt dat aantal veel lager). De motoren-fabriek in Cento (provincie Ferrara) is op het moment al hofleverancier voor de firma uit Turijn en Detroit. De krachtige 3.0 V6 die op ons al behoorlijk wat indruk heeft gemaakt in een test met de Lancia Thema, wordt ook vooral toegepast op de Jeep Grand Cherokee. Fiat is sinds vorig jaar grootaandeelhouder geworden in de firma voor grote dieselmotoren. Een andere belangrijke opdrachtgever is General Motors.

Dat Fiat zoveel belang heeft bij deze fabriek is dus niet zonder reden. De toename van de productie eind dit jaar heeft namelijk alles te maken met toekomstige modellen van de groep, inclusief die van merken als Alfa Romeo en Maserati. Italiaanse modellen die we juist ook in Europa terug gaan zien in 2013 en 2014 en vaak in Amerika zijn gebouwd. Een V6 diesel van FPT zal dus regelmatig een behoorlijke reis achter de rug hebben voordat deze bij ons in de showroom arriveert. Dit is een van die typische bewijzen dat Fiat in een paar jaar tijd van een geïsoleerde Italiaanse autofabriek, is geëvolueerd tot een dynamisch mondiaal concern.

Een gedachte over “VM Motori gaat productie V6 diesel voor Fiat-Chrysler opvoeren

  • 10 mei 2012 om 08:45
    Permalink

    Mooi dieseltje! Ik had wel verwacht dat hier inmiddels andere klanten voor aan de deur zouden kloppen, maar wellicht dat FIAT de productie zelf al veel te hard nodig heeft.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.