Aanrader: Cesana-Sestriere 2011

Cesana Sestriere

Autonieuws is er in de zomer altijd nauwelijks en dus gaat onze aandacht vooral uit naar wat er tussen vier wielen te beleven valt onder de Italiaanse zon. We doen dat onder de titel ‘AutoEdizione Zomert(r)ip’, waarin we zoveel mogelijk de cultuur van de Italiaanse auto, in de vorm van vakantiebestemmingen bij je onder de aandacht willen brengen. Italië kent bijvoorbeeld vele klassiekers als het gaat om routes die verreden worden, met vooral de mooiste Italiaanse creaties uit het verleden; De Mille Miglia, Targa Florio, Milano-SanRemo en ga zo maar door. Een andere rit die jaarlijks plaatsvindt, is de Cesana-Sestriere, die alweer 30 jaar wordt gehouden en volledig in het teken staat van een steile klim met Italiaanse Rally en straatrace-iconen. Meestal bij stralend weer wordt er een vrij korte (10,4 km) maar zeer indrukwekkende tijdrit verreden op grote hoogte in het meest westelijke deel van Piemonte.

In verband met het 150 jarig bestaan van de republiek valt er in Italië deze zomer meer te beleven en duurt deze klassieker bijvoorbeeld niet een paar dagen maar een hele week, dankzij extra festiviteiten. De 2011 editie van Cesana-Sestriere duurt van 8 tot 17 juli. Vanaf morgen kun je dus op verschillende plaatsen de deelnemers treffen met de meest bijzondere Alfa’s, Lancia’s, Abarth’s etc. Vooral modellen uit de jaren ’60 en ’70, van Fulvia HF tot 33 Stradale. Het begon allemaal ooit in 1961 met bekende deelnemers als Barth, Scarfiotti, Stommelen, Nesti, Schetty, Mitter, Ortner en Merzario die zich aan de zeer steile tijdrit waagden. De weg in kwestie is de ‘super strada (ss) 23’, die in 2006 vanwege de winterspelen nog flink is gemoderniseerd. Hierdoor durven tegenwoordig meer mensen hier aan deel te nemen.

Hoewel de finish in Sestriere is op zondag 10 juli, vindt de verzameling en inschrijving (vanaf 12:00) ook plaats in dit Alpendorpje op 2035 m hoogte. Heel toepasselijk wordt dit gedaan op Piazza Agnelli. Na een afdaling wordt er zondag om 10 uur in Cesana de klimwedstrijd voor klassiekers gestart en is er in Sestriere een huldiging om 14:30. Op andere dagen zoals 15, 16 en 17 juli, kun je een rijdende Concours d’Elegance bekijken tussen deze zelfde locaties. De stoet zal mede ter ere zijn van Gino Macaluso, rallyrijder, verzamelaar en voorzitter van de CSAI ( Commissione Sportiva Automobilistica Italiana; Italiaanse bond voor autosport), die vorig najaar op 61 jarige leeftijd is overleden. Vroeger werkte hij als copilot in het Rallyteam van Fiat in een 124 Abarth en won hij de Europese titel van 1972 en de Italiaanse landstitel van 1974. De flanerende stoet met de titel Cesana-Sestriere Experience wordt geleid door familieleden van Macaluso in mooie auto’s uit zijn privécollectie, zoals bijvoorbeeld een 124 Abarth, X1/9 en Delta S4. Verder zullen we ook andere meetings plaatsvinden in dit prachtige berglandschap. Een goede tip dus voor wie deze weken in de buurt is en een must voor liefhebbers van klimmende  (Italiaanse) Rally-auto’s van weleer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.