Als je Giugiaro heet, wen je zelfs aan een zoveelste eredoctoraat

Hij is een van de meest toonaangevende ontwerpers van Italië en zelfs ter wereld.

De typisch Italiaanse stijl, die vervolgens vaak mede dankzij hem z’n weg wist te vinden naar andere merken over de hele wereld, werd wereldberoemd. Giugiaro wist wellicht nog eerder dan ieder ander wat globalisering inhoudt en dus verkocht hij zijn ideeën al snel overal op onze planeet. De man die net zoveel Volkswagen’s als Fiat producten ontwierp is onlangs van die tactiek afgestapt -althans in zelfstandige vorm- en heeft zich definitief verbonden aan die eerst genoemde (Italdesign is nu voor 90,1% van VAG). Waarschijnlijk omdat dit bedrijf net als de 72 jarige ontwerper, over de hele wereld zeer actief is. Na Agnelli, Ferrari en Pininfarina, volgt binnen de Italiaanse autoindustrie al snel Giugiaro als een van de grootste namen ooit.

Na vele oorkonde’s en toegewezen erkenningen, ontving ‘Giorgetto’ gister dan een eredoctoraat die hem naar eigen zeggen bijzonder ontroerde. In de ‘Giovanni Agnelli’-zaal van het ‘Politecnico di Torino’ kreeg Giugiaro de ‘Laurea Magistrale ad Honorem’ in de architectuur. Deze kreeg hij vanwege zijn inzichten in de techniek, cultuur, economie en commercie. Giugiaro vond het ook een bijzonder moment omdat het allemaal plaatsvindt in zijn eigen Turijn, het hart van de geschiedenis van de Italiaanse auto. Onder de aanwezigen waren Sergio Marchionne, Martin Winterkorn en Ferdinand Piëch.

Een gedachte over “Als je Giugiaro heet, wen je zelfs aan een zoveelste eredoctoraat

 • 17 november 2010 om 16:59
  Permalink

  ik ben in het bezit van o.a.een Lancia Thema 8.32 en had in het verleden ook enkele Thema s.Ontworpen door Giugiaro.
  Dus ook in het bezit van de Automobilia uitgave Giorgetto Giugiaro & Fabrizio: Italdesign.
  Een uitzonderlijke ontwerper.jammer dat Italdesign nu in handen is van VW,waarmee de creativiteit voor anderen zeker ingeperkt zal zijn.
  groeten
  daniel coster.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.