Bertone Returns!

Het Italiaanse designhuis kan wat dat betreft geen beter symbool bedenken dan de eigen conceptuele creaties met de naam BAT. Als een schim in de nacht zie je plots dat symbool telkens weer opduiken.  

Bertone speelt een excentrieke rol op de achtergrond en net als je denkt dat ze het niet hebben overleefd, duiken ze plots weer op. Het is ook precies het hart van het bedrijf dat geen einde lijkt te kennen, namelijk de zeer eigenzinnige en innovatieve designafdeling met het bekende logo als symbool. Lilli Bertone heeft haar heilige oorlog, voor het behoud van dat wat haar man Nuccio heeft achtergelaten, nooit opgegeven. Alsof deze weduwe van 74 het ooit heeft gezworen op zijn graf. Bertone is terug onder de naam ‘Bertone Cento Srl’. FGA is er vandoor met de productiecapaciteit maar de tekentafels en nodige werkplaatsen zijn nog altijd eigendom van deze hechte club.   

Lilli Bertone zei dat ze de herstart ziet als een fel bevochten einddoel. Ze verklaarde dat het haar heel veel energie heeft gekost, omdat veel individuen uit eigen belang Bertone leken te willen op geven. Het nieuwe bedrijf heeft 200 werknemers en zo’n 300.000 manuren per jaar behoort tot de beoogde productiecapaciteit. Carrosserie ontwerp én bouw is uiteraard de specialiteit. Volgens de geruchten zou het kostenplaatjes rond deze herstart tussen de 1,5 en 3 miljoen euro zijn. Bertone Cento Srl is een holding dat zich niet enkel met de automobielindustrie bezig zal houden maar ook met de spoorwegen en het industriële design in het algemeen.

Mevrouw Bertone heeft aangegeven dat haar bedrijf in Genève volgend jaar  zal tonen dat het écht terug is van weggeweest. Naar verwachting zal er dan een nieuw concept getoond worden. Precies zoals het dit mooie bedrijf betaamd, want het heeft ook in de moeilijkste tijden nooit stil gestaan. De stichting ‘Lilli en Nuccio Bertone’ -een veel verklarende naam- zal de komende jaren actief blijven voor nieuwe initiatieven rond het bijna 100 jaar oude Bertone. Er moet ondermeer een museum komen en een soort uit te reiken titel voor jonge ontwerpers. Het hoofdkantoor is in Caprie (TO) en kent meerdere afdelingen zoals ook een technisch en wetenschappelijk centrum, onder de namen ‘Bertone ICT’ en Bertone ‘Energia’. Bertone heeft niet de minste CEO’s aan het roer staan. Marco Filippa is de algemene CEO, de bekende designgoeroe Mike Robinson is hoofd van de ‘Design and Brand’ afdeling, en Franco Carretto is chef van ‘Transport and Industrial design’. 

Kortom Bertone is terug.

6 gedachten over “Bertone Returns!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.