Codacons eist verkoop Alfa Romeo wegens slecht beheer

Alfa Romeo

Codacons eist dat Fiat SpA het merk Alfa Romeo teruggeeft aan Finmeccanica, de holding waarvan Fiat in 1986 het Milanese merk heeft gekocht. Dat kwam vandaag naar voren in een nogal surreëel persbericht. Codacons is een Italiaanse consumentenorganisatie, dat bij ons steeds meer opvalt door bijna absurdistische eisen en een protesthouding dat erg lijkt op die van sommige vakbonden. Kortom, een organisatie met een bepaalde felle politieke kleur, in plaats van dat het adequaat te werk gaat in het belang van de burger. Onlangs eiste de ‘consumentenbond’ nog van de publieke omroep RaiUno, dat het zich door Fiat zou laten betalen voor het gebruik van oude 500-tjes in een televisieprogramma.

Op de dag dat Termini Imerese sluit, lijkt niemand zich te beseffen welke schade Fiat de afgelopen jaren heeft toegebracht aan de Italiaanse Staat.” Dat was de nogal tendentieuze aanhef van het perscommuniqué dat Codacons vandaag naar buiten bracht. Daarbij haalde de organisatie Alfa Romeo als voorbeeld aan. Fiat zou de voorwaarden waaronder het in 1986 het merk uit Arese voor een laag bedrag kon overnemen, flink hebben geschonden. Codacons zegt dat de ontmanteling van de Alfa Romeo fabrieken (Arese en Pomigliano) eigenlijk diefstal is van belastinggeld, aangezien Finmeccanica voor zo’n 30% eigendom is van het Ministerie van Economie. Codacons richtte zich tot Fiat door te eisen dat de transactie terug wordt gedraaid… Hierop kwam echter geen commentaar uit Turijn.

Dit bericht over het verleden, heeft duidelijk geen oog voor zoiets als een verjaringstermijn of het feit dat het huidige Fiat geen verantwoordelijkheid draagt voor daden van de vroegere firma. Codacons heeft ook duidelijk geen boodschap aan de nieuwe plannen, dat het inmiddels sterk groeiende Fiat aan het uitvoeren is met betrekking tot Alfa Romeo. Kortom, geen enkele steun voor wat de Italiaanse autofabriek vandaag wil bereiken. Juist dat laatste maakt dat dit bericht zo sterk aan de FIOM doet denken. Organisaties die met rode vaandels ten strijde trekken tegen wat zij de elite van het land noemen. Strijden zonder concreet doel, behalve een totale boycot.

8 gedachten over “Codacons eist verkoop Alfa Romeo wegens slecht beheer

 • 26 november 2011 om 09:05
  Permalink

  Het kan geen kwaad om zo’n bericht uit te sturen. Het is een duidelijke boodschap aan het huidige management dat ze beter geen flaters meer begaan.

  BeantwoordenReport user
 • 26 november 2011 om 10:02
  Permalink

  Pure idioterie en precies wat men in Italië geen kans meer moet geven nu Monti de touwtjes in handen heeft. De verwijzing naar Finmeccanica spreekt boekdelen, want als er één bedrijf is in Italië dat een toonbeeld van wanbeleid is…..

  Beantwoorden
 • 26 november 2011 om 13:13
  Permalink

  Het echte wanbeleid van alfa romeo dateert uit de jaren 70 en 80. Hoewel destijds mooie modellen, werd structureel verlies gedraaid (big numbers) omdat bepaalde constructies hopeloos duur zijn uitgevoerd. Mooi maar niet geschikt voor massaproductie. Daarnaast was de kwaliteit zo slecht dat ze een naam hebben opgebouwd die ze vandaag de dag nog achtervolgt. Terecht of niet, het is een feit.
  Dat is slecht beleid.
  Volgens mij valt het huidige management niet heel veel te verwijten… de spin off van de deal met chrysler moet nog komen, hopelijk is die positief.

  BeantwoordenReport user
 • 28 november 2011 om 20:08
  Permalink

  Dit zijn afgekeurde spruitstukken en cilinderkoppen die weer worden hergebruikt. Als je goed kijkt zij je zo hier en daar gekleurde vakken waar de fouten zitten.

  BeantwoordenReport user

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.