De nieuwe Servische toekomst van Fiat vanaf 2012

Er bestaat nog vooral het beeld van een oude Punto (foto) uit een roestige fabriek, maar dat hoort binnenkort definitief tot het verleden. Vanuit Servië komen vandaag namelijk meer details binnensijpelen aangaande de toekomst van de Italiaanse autofabrikant in dat land. Fiat staat vandaag toch al redelijk centraal, dus dit nieuws vormt een prima aanvulling wat ons betreft. Vorig jaar haalden we het plan voor Servië al diverse malen aan, maar in deze berichtgeving stond toch vooral de twijfelachtige toekomst van de Italiaanse fabrieken centraal, in plaats van de grote ambities op de Balkan. Maar als de we productieplannen tot 2014 mogen geloven in combinatie met deze nieuwe details, staat naast de Poolse fabriek in Tychy, binnenkort de op een na belangrijkste Europese productielocatie van Fiat in de republiek Servië.

In de hypermoderne vernieuwde faciliteit zullen straks bijvoorbeeld strategisch belangrijke modellen met MPV karakteristieken (5 en 7 zits) van de band rollen als Fiat en Lancia/Chrysler. Ook op het gebied van aanvoer zullen er de komende jaren de nodige investeringen volgen in nieuwe lokale industrie. De auto’s zullen dus vanaf de eerste onderdelen in Servië geproduceerd worden en niet in Italië. In eerste instantie moet dit resulteren in een productie van 130.000 auto’s per jaar. Naast Magneti Marelli zullen ook andere Italiaanse bedrijven zich rond Kragujevac gaan vestigen. Vanaf eind 2012 zal er voor het eerst voor de mondiale markt geproduceerd worden als resultaat van deze miljoeneninvestering. De Servische staat pompt zelf dit jaar nog 70 miljoen euro in de fabriek met ruim 5000 werknemers. Er wordt zelfs een nieuwe snelweg aangelegd momenteel voor een betere bereikbaarheid. In totaal zal de investering uitkomen op zo’n 940 miljoen euro. De Servische regering is erg te spreken over de vooruitziende blik van Fiat in een periode van crisis. Uiteindelijk moet Kragujevac een miljard euro per jaar in het laatje brengen.

2 gedachten over “De nieuwe Servische toekomst van Fiat vanaf 2012

 • 24 januari 2011 om 18:05
  Permalink

  Strategisch een goede zet nu al die MPV/SUV’s importvrij naar Rusland vervoerd kunnen worden. Zo hebben de Italianen nog eens wat aan hun voormalig communistische Servische vrienden…

  Beantwoorden
 • 25 januari 2011 om 19:46
  Permalink

  Moedig hoor zoveel geld investeren in een land waar toch nog niet zo heel erg lang geleden de mensen elkaar vrolijk zaten te beschieten met allerhande wapentuig.
  Mooi voor die mensen in dat land, hadden ze echt nodig.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.