Elkann trots op Fiat, maar in Europa nemen de zorgen toe

elkann detroit

John Elkann heeft als leider van het grote concern uit Turijn, in Detroit zijn trots geuit, over waartoe Fiat vandaag de dag in staat is. De salon van Detroit vond voor Lingotto dan ook plaats in een sfeer van ambitie en mondiale groei. De nieuwe Maserati Quattroporte was daarbij de meest tastbare kers op de taart. Ook de succesvolle aanwezigheid van het merk Fiat op de Amerikaanse markt biedt veel perspectief, aldus de voorman van Exor. Volgens de kleinzoon van de tien jaar geleden overleden Gianni Agnelli, is Fiat vandaag een zeer effectief en sterk groeiend bedrijf bedrijf, dankzij de grote stappen die de afgelopen jaren zijn genomen.

Intussen nemen de zorgen op de Europese markt toe en zal Fiat er volgens het management alles aan doen, om de schade ook het komende jaar enigszins te beperken. De tijdelijke sluiting van de fabriek in Melfi, wordt door de Italiaanse politiek en bonden niet bepaald ervaren als een hoopvolle routineklus ten bate van twee nieuwe assemblagelijnen. Zelfs Mario Monti heeft vandaag zijn zorg uitgesproken over de kwestie en wijst Fiat op de verantwoordelijkheden die het draagt in ‘eigen’ land. Het feit dat 5500 werknemers bijna 2 jaar thuis zullen zitten en dat er voor de middellange termijn geen echt helder strategische plan is voor Fiat in Europa, baart vriend en vijand zeer veel zorgen. De enige hoop die er is, komt van het feit dat Lingotto voldoende geld in kas heeft momenteel, om adequate maatregelen te treffen.

2 gedachten over “Elkann trots op Fiat, maar in Europa nemen de zorgen toe

  • 17 januari 2013 om 18:48
    Permalink

    Korte termijn politiek. Daar schiet Fiat niets mee op. Dat die politici zich maar bezig houden met hun eigen rotzooi wat ze gemaakt hebben, en dat eerst oplossen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.