FGA komt met MPV offensief

FGAMPV3

Sinds de presentatie van de nieuwe Doblò, is door FGA officieel uitgedragen dat deze multifunctionele auto de Fiat Multipla zal vervangen.

Maar dat is feitelijk slechts een stilte voor de storm. Zoals je bij ons al kon lezen, werkt FGA namelijk ook aan een nieuwe vervanger van de omstreden Multipla; Codenaam ‘L1’. Codenaam voor het nieuwe platform zou ‘L-nul’ zijn. Het eerste goede nieuws los hiervan, is echter dat de grootste telg in de aanstaande Italiaanse MPV familie, waarvan we inmiddels weten dat deze direct van de Voyager afgeleid zal worden, qua exterieur een redelijk grondige remake zal ondergaan. Met name aan de voorzijde van de Chrysler zal flink getimmerd worden, aangezien daar een hoop aan moet veranderen vanwege de Europese NCAP eisen van nu. Nieuw uniek plaatwerk is daar dus voor nodig.

Eerlijk gezegd zijn we als Lancisti als het hier om gaat, nogal argwanend geweest tot nu toe. Sinds de stop op de huidige Phedra bekend werd, en de samensmelting met Chrysler een feit is, hangt het doemscenario van een Chrysler achtige MPV met Lancia logo, als een donkere wolk boven het mooie merk uit Turijn. We sturen deze negatieve verwachting nu lichtjes bij, nu het er op gaat lijken dat de nieuwe ‘Phedra’ waarschijnlijk zelfs meer zal verschillen van zijn platformgenoten dan de huidige Phedra. Het model wordt eind volgend jaar al verwacht.

Het tweede nieuwtje, is dat FGA momenteel hard werkt aan een directe opvolger van de Idea en de Musa. Deze nieuwe mini MPV zal in 2012 op de markt verschijnen. Of dit alleen een Lancia zal zijn of ook een Fiat, is nog niet officieel bekend. Wij verwachten beide.

Maar dat is dus niet alles, want daarboven komt een C segment (‘L1′) variant met 6 en 7 zitplaatsen, die de strijd moet aangaan met bijvoorbeeld de concurrenten van VW, Ford en PSA. Het gaat hierbij dus om nieuwe in Italië ontwikkelde MPV’s die hiermee het modellenaanbod van FGA aanzienlijk zullen uitbreiden. Ook de Amerikaanse tak van het bedrijf zal hiervan meeprofiteren. Overigens zal deze 5+2 een originele benadering van het concept MPV presenteren, dat momenteel nog niet op de markt te vinden is. Vooral onderhuids (aandrijving) en qua indeling van de ruimte. Een innovatie op MPV gebied dus.

[nggallery id=113]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.