Fiat brengt aandeel Chrysler naar 25%

Eerder vandaag was er al het bericht over Fiat’s succes op de beurs. Daar komt nog een mooi gegeven bij nu Sergio Marchionne vandaag heeft bekend gemaakt dat Fiat SpA haar aandeel in Chrysler naar 25% heeft kunnen vergroten. Sinds de overname in 2009 was dit 20%. Marchionne gaf dit te kennen tijdens de opening van de NAIAS autosalon in Detroit vandaag. De groei naar 25% is een onderdeel van het te volgen stappenplan richting de 51%. Deze eerste aanloop richting het einddoel heeft alles te maken met de productie van Fiat techniek in de VS. De introductie van de Fiat 500 afgelopen november heeft daar alles mee te maken. Vooral het feit dat de 1.4 Fire MultiAir in Dundee gebouwd wordt was een voorwaarde die opgenomen was in de overeenkomst van 10 juni 2009.

Volgens Marchionne beschikt Fiat nu al over de mogelijkheden om naar 51% te gaan indien dit noodzakelijk zou zijn. Mogelijk zal de Italo-Amerikaanse groep dit jaar ook haar schulden aflossen aan het Witte Huis, zo liet Marchionne enkele dagen geleden weten. Vanaf dit moment is het UAW nog voor 63,5% eigenaar van Chrysler, de Amerikaanse staatskas voor 9,2% en de Canadese voor 2,3%. De volgende fase is een groei van het aandeel naar 35% in stappen van tweemaal 5%. Deze stappen kunnen bijvoorbeeld worden bereikt door de vergroting van de winst buiten Noord Amerika. Gezien de positie van Fiat in Braziliƫ, ligt dat nu al binnen handbereik.

Marchionne’s reactie op de opruiende teksten die in Turijn op diverse muren was geklad was kort maar krachtig; “Ze missen elke gevoel voor realiteitszin en hebben vooral te maken met een gebrek aan beschaving.”


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.