Fiat gaat motoren leveren aan Indiase Premier

Fiat haalt het maximaal haalbare uit de krachtige maar kleine 1.3 MultiJet diesel en sluit nu ook een contract met het Indiase Premier Auto Limited (PAL). Dit knap staaltje downsizing legt Fiat dus geen windeieren, want onlangs werd er wat dit motorblok betreft, ook al een omvangrijke deal gesloten met de grootste autobouwer van India, Maruti-Suzuki. Fiat Powertrain gaat in een periode van drie jaar minimaal 28.000 motoren leveren aan Premier Auto. Een mooie opsteker voor Fiat, nu het in India flink wil gaan uitbreiden.

Het klinkt allemaal heel exotisch, maar eigenlijk liggen Fiat en deze nieuwe partner dichter bij elkaar dan je denkt. De naam Premier ken je namelijk misschien wel van dat beroemde kleine Indiase Taxi-model op basis van de oude Fiat 1100 (foto onder). Deze oude compacte sedans met Italiaanse carrosserie domineren nog altijd het straatbeeld in India en dragen de naam Premier Padmini. Het model uit 1953 is zelfs nog maar een paar jaar uit productie.

Premier LTD is ooit in samenwerking met Chrysler tot stand gekomen net voor de Tweede Wereldoorlog, in verband met de bouw van legervoertuigen. Chrysler is inmiddels van Fiat en Premier verkoopt tegenwoordig de kleine Offroader Rio (foto boven). Dit model is gebaseerd op de Daihatsu Terios en is momenteel eigendom van het Chinese Zotye Auto. Zotye is partner van Premier en drijft ook handel met Fiat. Het kocht onlangs nog de succesvolle vorige generatie Palio van de firma uit Turijn. En zo is de cirkel weer rond. Premier is ondanks de vrij lange geschiedenis een kleine autobouwer in India. De Premier Rio is het model dat de sterke 1.3 MultiJet van Fiat zal gaan gebruiken.

Een gedachte over “Fiat gaat motoren leveren aan Indiase Premier

  • 17 mei 2012 om 12:39
    Permalink

    Rij nu zelf een Punto 1.3 Diesel met chip (108 pk).
    Een heerlijke motor die ook nog erg stil is !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.