Fiat Mio/FCC III debuteert in Sao Paulo

Er is veel onduidelijkheid over wat Fiat’s exacte koers is wat betreft het ontwikkelen van een ultra compacte stadsauto.

De toekomstige kleinste Fiat zou de eervolle naam ‘Topolino’ krijgen en is volgens diverse geruchten reeds een paar keer op de langere baan geschoven. Motorisch is er inmiddels steeds meer techniek voor handen voor een dergelijk model en is dat dus niet het probleem. Los van de nieuwe tweecilinder TwinAir, oplossingen op gas en reeds aangekondigde compacte hybride techniek van FPT, gaan er nu zelfs stemmen op over een aanstaande tweecilinder downsize diesel. Maar is de strategische Fiat microcar wel een project dat stil ligt? Als je de berichten op onze site hebt kunnen volgen over het Braziliaanse conceptuele project met de naam ‘Mio’, kun je daar nog wel eens aan gaan twijfelen. Kostbare energie in iets dat voorlopig niet verder zal komen dan de tekentafel is vandaag de dag immers uit den boze.

En het blijft niet bij filmpjes en tekeningen want de mannen uit Betim presenteren deze week op de 26ste ‘Automobile Trade Show’ in Sao Paulo een compleet functionele concept van het project met de werktitel FCC III. Vanaf woensdag kan iedereen dus deze Fiat van de toekomst nader bekijken. Het is reeds het derde prototype binnen vier jaar dus je mag aannemen dat dit een grondig onderzoek vormt voor een belangrijk model dat Fiat over de hele wereld uiteindelijk zal willen verkopen in de vorm van een productiemodel. De impact van een nieuwe kleine Fiat moet altijd groot zijn en revolutionair van karakter en daarom gaat men niet over één nacht ijs. De ‘Mio’ is iets korter dan een Smart Fortwo met 2500 mm. Het boodschappenkarretje is 1560 mm breed en 1530 mm hoog. Er is met name voor het interieur volop gebruik gemaakt van milieuvriendelijk materiaal net als bij een ander concept uit Brazilië, de Uno ‘Ecology’. Verder zit de Mio boordevol techniek op het gebied van multimedia. De FCC III/Mio is in Brazilië zelfs te bewonderen in twee varianten, de ‘Precision’ en de ‘Sense’.

Fiat toont op de Braziliaanse autosalon dus aan dat de creativiteit voortaan ver van Lingotto tot stand komt. Zo zal de designafdeling ook een open versie van de Uno aan de wereld presenteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.