Fiat moet 19 Panda-bouwers ontslaan in naam van de Fiom

Fiat ziet zich door het besluit van de rechter in Rome, gedwongen om 19 werknemers die verbonden zijn aan ‘Fabbrica Italia Pomigliano (FIP)’, nu toch te ontslaan. Er waren geen rechterlijke stappen meer mogelijk om tegen de uitspraak, dat Fiat verplicht stelde om 19 werknemers die verbonden zijn aan de vakbond Fiom, per direct aan het werk te zetten. Zij zullen nu dus de plaats innemen van het personeel dat ontslagen wordt. Het management uit Lingotto vindt de uitspraak juist in deze moeilijke tijden, in feite de wereld op z’n kop. Zowel de bonden als justitie waren er van op de hoogte dat Fiat tot dit besluit over zou gaan, als het gedwongen zou worden om extra werknemers naar de fabriek te sturen.

Het commentaar van de Fiom op dit gevolg, reikt niet verder dan dat men vindt dat Fiat consequent een antivakbondshouding aanneemt (lees anti-Fiom) en dat het eigen werknemers bij tijd en wijle doelbewust tegen elkaar opzet. Over de moeilijke omstandigheden van het huidige economische klimaat en het feit dat Fiat er alles aan doet om niet tot massaontslagen te komen, doet de bond nauwelijks uitspraken.

Het enige wat de leiding in Turijn nog kan doen, is het ontzien van de werknemers die betrokken waren bij het opzetten van de productie van de nieuwe Panda eind vorig jaar, zo laat men vandaag in een persbericht weten. Al zal dat een schrale troost zijn. Ongeveer de helft van alle werknemers uit Pomigliano d’Arco zitten momenteel noodgedwongen thuis en ook het werkende personeel, loopt tegen de noodzakelijke onderbrekingen aan van de productie, dat ook deze maand weer plaats zal vinden. Sergio Marchionne zei gister in een interview met een Italiaanse krant, dat deze gang van zaken het zoveelste bewijs is dat de Fiom een ondemocratische instelling is met slechts eigen belangen.

2 gedachten over “Fiat moet 19 Panda-bouwers ontslaan in naam van de Fiom

 • 2 november 2012 om 16:30
  Permalink

  Hoe over- overduidelijk een grootse maar zeer terechte provocatie van Fiat aan Fiom!!! Simpel gezegd: ze zetten Fiom te kakken 😆 😆 .

  Beantwoorden
 • 2 november 2012 om 17:23
  Permalink

  Ik vind het vooral onverantwoord om in een tijd als deze politiek gekleurde vakbondsbelangen boven die van het belang van arbeidsplaatsen te stellen. Zegt genoeg over die bond zou ik zeggen… Ik zou ook niet graag die werknemer willen zijn die in de plaats van die ander komt…’k zou geen oog meer dicht doen, ook al gaat het over m’n eigen toekomst.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.