Fiat mogelijk samen met Renault van start bij Russische ZIL

Ducato

Fiat zou nog weleens samen met het Franse Renault aan een nieuwe Russisch avontuur kunnen beginnen. Dit blijkt uit een bericht dat gisteren door de CEO van de oude Russische bedrijfswagengigant Mosavto ZIL de wereld in werd geholpen. Dat ZIL uit Moskou in beeld is als mogelijke productielocatie voor lichte bedrijfswagens is geen nieuws, wel dat een partij als Renault -dat al geruime tijd actief is in Rusland- er eventueel bij instapt. Fiat heeft al een paar jaar de intentie om naast personenwagens, ook de lucratieve productie van de Ducato  te hervatten. Deze werden tot een voor kort bij Sollers geproduceerd in een uithoek van de Russische federatie, maar deze producent wilde verder met Ford.

Dat Fiat veel belang heeft bij het produceren op Russische bodem, blijkt uit meerdere recente verklaringen van Sergio Marchionne zelf. Feit is echter ook dat dit niet zomaar van de grond komt. Fiat heeft in de Russische jungle namelijk reeds een vergevorderd plan om in Sint Petersburg te produceren moeten laten varen. Voor het bouwen van bijvoorbeeld Jeeps wordt alweer naar een nieuw akkoord gezocht in samenspraak met de overheid. Moskou zal ten allen tijde bepalen met wie en waar er geproduceerd zal worden. Via ZIL zou het om een investering van 200 miljoen dollar gaan.

Het nieuwe Russisch-Italiaans-Frans-akkoord moet nog voor eind 2013 rond kunnen zijn. Het produceren van de Fiat Ducato en de Renault Master bij ZIL ligt niet voor de hand, aangezien de succesvolle Fiat uit Atessa haar techniek enkel deelt met Renaults grootste concurrent PSA. Toch wordt er gesproken over een gedeelde jaarlijkse productie van 50.000 stuks, waarbij Renault en Fiat elk de helft voor hun rekening nemen. In Rusland is dus van alles mogelijk voor Lingotto, maar zijn er vooralsnog vooral veel beperkingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.