Fiat SpA aandeel in de lift door overnamegeruchten

chrysler

Fiat stuurt de komende weken flink aan op een beursnotering van Chrysler. In principe was dat niet de bedoeling aangezien een volledige overname juist prioriteit had, voordat Wallstreet bezocht zal worden. De koerswijziging heeft dan ook alles met de impasse te maken rond de overname van het aandeel dat nu nog in bezit is van het fonds VEBA. De prijsbepaling zou namelijk voornamelijk door een beursnotering van Chrysler in New York (dus los van Fiat dat in Milaan genoteerd staat) nog zoveel mogelijk in het voordeel van Lingotto kunnen vallen. Zes miljard dollar voor een pakket van 41,5% kan Fiat betalen, maar VEBA vraagt mogelijk een miljard meer. In het geval van een beursnotering kan het zelfs eventueel lager uitvallen, dan dat wat Fiat zich maximaal kan veroorloven.

bloom marchionne

Het betreft dus een waar schaakspel op dit moment, waarbij Marchionne zelfs het advies vraagt van Ron Bloom (foto boven), de man die in 2009 namens Obama de Auto Taskforce leidde in het kader van de redding van de industrie. Uiteraard is de CEO in donkere trui zelf ook niet onervaren meer wat dit soort situaties aangaat. GM werd tien jaar geleden bijvoorbeeld schaakmat gezet, toen Marchionne de leiding nam over een bijna failliet Fiat. Overigens is General Motors opnieuw in onderhandeling met Fiat, nu de overname van het overige aandeel in VM Motori in gang is gezet. De motorenfabrikant uit Cento is reeds voor 50% bezit van Lingotto. De overname van de andere helft van VM kwam anderhalf jaar geleden reeds ter sprake nadat het aandeel in februari 2011 naar 50% was gegaan. Ook dit is momenteel van positieve invloed op de koers van Fiat SpA.

6 gedachten over “Fiat SpA aandeel in de lift door overnamegeruchten

 • 23 september 2013 om 19:12
  Permalink

  Die zes miljard is dan wel dollar neem ik aan en geen euro ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 • 23 september 2013 om 21:11
  Permalink

  Ik weet niet waar jullie het vandaan halen dat de aandelen aan het stijgen zijn? Sinds juli is geen significante stijging meer geboekt, de koers is momenteel erg stabiel.

  Beantwoorden
 • 23 september 2013 om 22:40
  Permalink

  Ach de hele dag geplust en het blijft een lekkere titel…eind deze maand is het echt wel gestegen ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 • 23 september 2013 om 23:59
  Permalink

  @dmantione
  Van rond de 4 euro (de afgelopen maanden) naar stabiel boven de 6 euro (de afgelopen week) is in percentage toch een beste stijging dacht ik zo.

  Beantwoorden
 • 24 september 2013 om 00:49
  Permalink

  Breaking news:

  Volgens de Detroit pers gaat het nu tussen Fiat en Veba werkelijk hard tegen hard. De IPO is ook zeer tegen de zin van Chrysler en ze dreigen dat het negatieve gevolgen gaat hebben terwijl Fiat dreigt de samenwerking op het niveau te houden van wat contractueel strikt noodzakelijk is!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.