Fiat stopt tijdelijk de productie van de 1.4 MultiAir in Dundee

Dundee MultiAir

In de moderne motorenfabriek van Chrysler (FPT) in Dundee, Michigan (foto), gaat voorlopig de stekker uit de productie van de 1.4 MultiAir die vooralsnog alleen voor de Fiat 500 bestemd was. Sommigen beweren dat dit komt door de kwakkelende verkoopcijfers van de kleine Fiat. Fiat zelf geeft aan dat het afremmen van de productieaantallen al lang gepland was en dat deze vooral weer op gang zal komen wanneer de nieuwe Dodge sedan volop geproduceerd wordt. Ook in een land als Amerika wordt altijd veel gezegd en er zijn er die al zelfs beweren, dat de 500 last heeft van het oude gammele imago van Fiat (‘Fix It Again Tony’). Oudere kopers zouden daardoor wegblijven. Dat laatste is niet echt aannemelijk want de doelgroep voor een dergelijk kleine auto is in Amerika over het algemeen altijd behoorlijk jong (twintigers en dertigers). Ook Mini heeft last van nogal fluctuerende verkopen en het is dan ook een feit dat de 500 niet volgens de op papier geplande cijfers verkoopt. Na een goed verkoopmaand in oktober, neemt in november de vraag juist weer af. De teller staat nu op 20.940 stuks tot nu toe (verkoop kwam pas in mei op gang) met een oorspronkelijke doelstelling van 50.000 voor eind dit jaar.

Maar dat lijkt Fiat niet te deren. Inmiddels heeft het merk uit Lingotto laten weten dat de 500 een echt niche product is en dat de verkoop vooral geleidelijk zal toenemen dankzij extra verkooppunten en meer naamsbekendheid. Tegen maart 2012 moet het Amerikaanse Fiat dealernetwerk op 150 filialen komen. Eind volgende maand zijn dit er al 130.

In Dundee heeft men er al met al toch vooral last van, aangezien zo’n 65 werknemers niet volledig aan het werk kunnen momenteel. Vakbond UAW beweerde aanvankelijk dat het om 100 man ging.

Fiat 500C

Fiat 500C krijgt schuifsysteem voor linnen dakje in de Mexicaanse fabriek van Toluca.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.