FIOM riep op om ‘JA’ te zeggen tegen het contract voor Grugliasco

Grugliasco FIOM

Eind goed, al goed. Wat leek uit te lopen op het grootste drama sinds de lancering van het project Fabbrica Italia, blijkt nu met een gigantische sisser af te lopen. Fiat dreigde de afgelopen dagen de stekker uit verdere investeringen in de voormalige Bertone-fabriek te Grugliasco (TO) te trekken als het contract dat momenteel voor Mirafiori en Pomigliano geldt, niet zou worden geaccepteerd. De radicale vakbond FIOM dreigde op haar beurt om vooral dankzij de brede achterban op die locatie, de rug recht te houden tot het bittere einde, in de hoop bij Fiat een nieuw contract te kunnen afdwingen. Dat laatste was volgens Fiat echter schier onmogelijk en dus stond alles meer dan ooit op scherp. Sergio Marchionne liet namelijk weten dat er per direct zelfs elders in het land de draad weer opgepakt zou kunnen worden, om daar alsnog het investeringsplan met Maserati-logo in werking te stellen. Dit plan met een investeringswaarde van 65o miljoen euro moet ervoor zorgen dat er straks uit één fabriek 50.000 Maserati’s per jaar rollen. Ondanks deze mooie ambitie besloot de FIOM een maand geleden in protest te gaan.

Daar was niemand echt blij mee bleek al snel. Inclusief de als links bekend staande burgemeester van Turijn, was bijna elke partij ‘not amused’ met de riskante houding van de FIOM. Daarom vertelde deze vakbond vandaag tijdens het alles bepalende referendum, bij het hek al wat de werknemers moesten stemmen (foto boven). Tot ieders verbazing stond daar het woordje ‘SI’, in plaats van een strijdlustig ‘NO’, zoals in Mirafiori rond kerst. Gewetensnood? Wellicht, want vanmorgen werd ook bekend hoe een werknemer van de fabriek, na al deze onzekerheid (die al bijna 2 jaar duurt) zich van een viaduct afwierp in een poging tot zelfmoord. De man ligt nu met zware verwondingen in het ziekenhuis. FIOM leider Maurizio Landini riep vandaag openlijk op om ‘JA’ te gaan stemmen. De vakbondsleider vreesde namelijk dat de toenemende verdeeldheid binnen de vakbond anders te groot zou worden. Andere bonden noemen dit besluit van Landini zeer verstandig en intelligent.

Bertone Fiom

Alleen de overkoepelende CGIL durfde nog kritisch te zijn vandaag richting de directie van Fiat. Zij noemden het besluit, eentje die gedaan werd met het mes op de keel, omdat de werknemer slechts kon kiezen tussen de huidige voorwaarden of werkeloosheid. Ondanks dat, zal na vandaag de kans dat Fiat de investering door zal laten gaan behoorlijk groot zijn. Dit zal de komende dagen al bekend kunnen worden nadat morgen de uitslag van het referendum is bekendgemaakt.

 

2 gedachten over “FIOM riep op om ‘JA’ te zeggen tegen het contract voor Grugliasco

 • 2 mei 2011 om 20:55
  Permalink

  ah, hanno scelto uove per i loro soldi… Erg triest trouwens voor die werknemer dat hij zo vertwijfeld was geworden.

  Beantwoorden
 • 3 mei 2011 om 07:40
  Permalink

  Finalmente… Het begon ook wel een belachelijke soap te worden met die dwarsliggers.

  En nu snel vooruit!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.