Il giro del Centenario: Lago Maggiore

Dag 7 van onze Centenario reis; Lago Maggiore, Italië

De A8 van Milaan richting het centrale noorden, oftewel de zuidkant van de Alpen, heet al ruim 90 jaar de ‘Autostrada dei Laghi’ (‘Snelweg van de meren’). Deze historische verbinding tussen Milaan en het noorden van Lombardije (enerzijds Piemonte) kwam tot stand in een tijd dat Italië meer dan ooit geloofde in de vooruitgang van het land. Het werd de eerste echte autosnelweg in een tijd dat er nog maar een kleine 57 duizend auto’s door heel Italië reden… Maar vooral rond Milaan blijkbaar!

En als je dan in zo’n indrukwekkende colonne van werkelijk honderden Alfa’s richting het Lago Maggiore rijdt op zo’n typische stralende dag, waan je je als vanzelf  in een periode rond 1925. Je kon in toen als je geluk had richting dat magische merengebied rijden in een 1750 GranSport in een tijd dat Alfa Romeo in Portello bijna uitsluitende superauto’s bouwde. En dat magische getal ‘1750’ leeft voor ons nog des te meer, want wij rijden nu al een tijdje duizenden heerlijke kilometers met onze 1750 Sportwagon. De meest indrukwekkende 159 die je kunt rijden dankzij die speciale techniek met de naam ‘Scavenging’ waardoor de auto (eindelijk) eens echt rap aanvoelt. De trekkracht van deze gretige Alfa wordt al bij lage toeren verhoogd door een elektronische aansturing dat aansluit op de kleptiming. Hierdoor wordt de lucht direct van de inlaat naar het uitlaatspruitstuk gestuurd en gaat de Turbo heel vlot de lucht in. De heerlijk stevige 159 rijdt daarmee ook nog eens behoorlijk kwiek aanvoelend als een behoorlijk grote Alfa. Wij vinden deze Turbobenzina daarmee echt een auto waar je je aan gaat hechten. En de looks blijven maar behagen bovendien. In een Brera TI versie krijgen we overigens nog weer meer dat trotse Alfa gevoel.

Eenmaal bij Verbania en Stresa voelen we die perfecte harmonie. Alfa Romeo’s zijn gemaakt voor deze omgeving. De grandeur van Italiaanse stijl in een prachtige omgeving van oude villa’s, bloemenpracht, cipressen en palmbomen. De meest perfecte kronkelende wegen langs en boven het meer… Ga je toevallig naar het zuiden door centraal noord Italië… Neem de tijd en ga van die hoog gelegen snelweg af! Je weet niet wat je anders mist namelijk. Helemaal prachtig natuurlijk als je dan zo’n elegante Giulietta Spider voor je, zo’n typische bocht ziet indraaien. Het meer dans en glanst met je mee. De hele omgeving lijkt wel een lied speciaal voor Alfa Romeo. De wegen zijn in dit geweldig mooie stukje Europa geen noodzakelijke bijzaak… nee ze vormen het hoofdingrediënt in een perfect panorama van kastelen en subtropisch natuurschoon. De tuin van de hertog van Milaan! Hier voelt een ‘Biscione’ zich helemaal thuis. De aanleg van de snelweg hierheen kán geen toeval zijn geweest! Het was de snelste manier om hier te komen om vervolgens de mooiste curves te maken van Cannero naar Cannobio. Bijvoorbeeld in een 6C 2500 Villa d’Este. Hier heeft Italië leren rijden! Hier in de Valle Romantica begint de liefde en toewijding voor het merk en de auto.

Het is domweg indrukwekkend dus. Dankzij onze organisator en gastheer Fulvio Ballabio rijden we met een dikke 200 (vooral Nederlandse) Alfa’s door deze haast betoverde wereld. We bogen overigens af naar het mooie en hooggelegen Domodossola door een intens groen berglandschap. Maar we moeten nu ook terug, want Milaan wacht op ons…

[nggallery id=373]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.