Italiaanse internationale autosalon 2014 in Milaan

salone milano

Er bestaan vergevorderde plannen om eind 2014 een internationale autosalon te organiseren in de Lombardijse hoofdstad Milaan. Milaan is vanaf 2015 namelijk het toneel van de Expo en de organisatie wil niet voorbij gaan aan het feit dat de automobielindustrie van oudsher een belangrijk rol speelt in de Italiaanse economie. Het idee zal worden vormgegeven door de man die ook de jaarlijkse Motor Show van Bologna heeft bedacht, Alfredo Cazzola. De Bolognese ondernemer is de aangewezen man op dit vlak, aangezien hij als voormalige eigenaar van Promotor International  (verkocht in 2007 aan het Franse GL Events), al jaren droomt van een wederopstanding van een grote autosalon. Een grote nationale salon in een van de belangrijke Italiaanse industriesteden, heeft sinds de sluiting van de Salone di Torino in Lingotto (foto’s onder) in het jaar 2000 (na 68 edities), niet meer plaatsgevonden.

Torino

De salon in de Fiera di Rho moet dus het begin worden van een jaarlijks terugkerende fenomeen. De orde van grote moet vergelijkbaar zijn met de vroegere salon van Turijn. Milaan heeft overigens in de geschiedenis al verscheidene internationale autosalons mogen organiseren, zoals bijvoorbeeld die in 1928 in het Palazzo dello Sport (foto boven) die georganiseerd werd door de Fiera Campionaria (1920-1990). De salon in Turijn werd in 1900 onder naam Mostra di Automobili voor het eerst georganiseerd van 21 tot 24 april van dat jaar en kende toen 25 exposanten, waarvan 10 van Italiaanse origine. Zo’n 2000 mensen bezochten de salon en betaalden 720 lire voor een toegangskaartje. In 2002 stond er overigens een 69ste editie in de stijgers, maar deze kwam nooit van de grond, vanwege de slechte marktcondities in ItaliĆ« en het toen bijna failliete Fiat-concern.

Het is de tweede keer in twee jaar dat er een poging wordt gedaan tot het opzetten van een nieuwe nationale salon via een groot evenement. In 2011 zou in Turijn zelfs tijdens de viering van het 150 jarig bestaan van de Italiaanse republiek een salon worden georganiseerd, maar het feit dat VAG hoofdsponsor van het evenement dreigde te worden, deed Fiat besluiten om er niet langer aan mee te werken. Dit betekende het vroegtijdige einde van een definitieve terugkeer van de salon, waarvan men nog altijd zegt dat dit vroeg of laat zal plaatsvinden. Maar de komst van een salon in Rho, zou nog weleens voor een spontane opleving kunnen zorgen van de oeroude rivaliteit tussen de autosteden Turijn en Milaan en de terugkeer van ‘il salone di Torino’ verder weg doen lijken dan ooit het geval is geweest.

salone torino

3 gedachten over “Italiaanse internationale autosalon 2014 in Milaan

 • 8 oktober 2013 om 15:34
  Permalink

  Klinkt geweldig. Wat zou het mooi zijn als Alfa dit autofeest kan opluisteren met iets dat nu nog in de pijplijn zit!

  Beantwoorden
 • 9 oktober 2013 om 08:58
  Permalink

  Tsja dat dacht ik ook, maar er is al van alles in 2014. Dit zou in december een mooi opening zijn en vervanger van de overleden Bologna Motor Show

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.