Italiaanse politiek vecht over verhoudingen Fiat-Fiom

camera2

Fiat SpA beleefde in eigen land een onrustig weekje, aangezien het hogergerechtshof heeft besloten dat Lingotto niet langer de aanwezigheid van de immer protesterende Fiom mag negeren, in en rond de fabriek van Pomigliano d’Arco. Twee jaar geleden begon de bond een aanvechting via de rechter en deze week is de Fiom definitief in het gelijk gesteld. De fabrikant die op basis van een bepaald artikel (afspraak met bonden over mate van inmenging uit 1996 volgens ‘art.19’, waar Fiom nooit actief mee heeft ingestemd) en diverse referenda onder werknemers (met goedkeuring van alle andere bonden), de onwelwillende bond tijdelijk buiten de deur kon houden in Pomigliano, is opnieuw beoordeeld als een ‘discriminerende werkgever’. Nog niet zo lang geleden moest het management na een kleinere rechtszaak ook al om dezelfde reden, een aantal werknemers van Pomigliano die lid zijn van de bond, verplicht weer aan het werk zetten en dus terugroepen van het gedwongen verlof, dat volgens een sociale regeling in werking treed bij gebrek aan werk (Cassa Integrazione).

fiom

Zoals zo vaak in Italië werd het al snel en politieke kwestie. De relatieve eensgezindheid vanwege de sterke hang naar economische verbetering, werd door dit alles flink verstoord in het Huis van Afgevaardigden. Vorige week werd de linkse vrouwelijke voorzitter van de kamer Laura Boldrini (SEL) (foto boven), namelijk door Marchionne uitgenodigd om aanstaande dinsdag een kijkje te komen nemen in de Sevelsud-fabriek, waar de CEO de aankondiging zal doen van een nieuwe grote investering. Marchionne maakte aan de voorzitster -die vaak kritisch is op Fiat- in een brief duidelijk, dat ze zo met eigen ogen kan zien dat Lingotto er alles aan doet om het economische tij te keren, door te blijven investeren in eigen land. Hiervoor vraagt de firma sinds een tijd de onvoorwaardelijke steun van de politiek. Boldrini die bekend is om haar uitgesproken standpunten, weigerde gisteren echter om op deze uitnodiging in te gaan, omdat het volgens haar een verkeerd signaal zou zijn richting de werknemers die het al moeilijk genoeg hebben wat hun rechten betreft. Wat volgde was felle kritiek uit het rechter kamp. Boldrini zet volgens critici zo haar integriteit definitief bij het grof vuil en speelt bovendien met het belang van nieuwe investeringen door een belangrijke partij als Fiat. Intussen applaudisseert alles wat links is en complimenteert de Fiom mevrouw Boldrini met haar ‘inzichten’. Om het toch niet helemaal te laten escaleren, heeft vervangend voorzitter Roberto Giachetti (PD) (foto onder, ..niet die van de ‘Scooters’) zich vrijwillig opgeworpen als gast van de CEO van Fiat voor aanstaande dinsdag.

camera

Het gaat kortom weer eens een warme zomer worden voor Fiat in het altijd grillige thuisland. Sergio Marchionne lijkt zich intussen bewust ver van de pers gehouden te hebben de afgelopen dagen en mag zich dinsdag in de fabriek van Fiat Professional, uitspreken over de hele kwestie. Het management heeft in een korte reactie op de uitspraak van het gerechtshof, al laten weten dat de partij die nooit wil overleggen hier het gelijk van de rechter heeft gekregen en dat daarmee de vrijheid om te ondernemen (dat in ieder ander democratisch land wel beschermd wordt) in grote mate wordt ontnomen. De leiding in Turijn vraagt daarom om meer heldere spelregels, als het om afspraken met de bonden gaat. De Fiom heeft nooit actief deelgenomen aan de huidige afspraken, terwijl ze nu dus wel op basis van de bestaande overeenkomst hun (meestal negatieve) invloed mogen uitoefenen. Fiat zal hoe dan ook met een nieuwe maatregel en/of eis moeten komen, waardoor de productie in Pomigliano niet in gevaar kan worden gebracht, door bijvoorbeeld stakend personeel dat lid is van deze bond. Binnenkort is er alvast weer de jaarlijkse nationale staking van de CGIL-Fiom. Andere vakbonden hebben inmiddels laten weten dat men dit een zeer kwalijke ontwikkeling vindt, vooral in deze cruciale moeilijke fase voor de landelijk industrie.

Een gedachte over “Italiaanse politiek vecht over verhoudingen Fiat-Fiom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.