Italiaanse rechtbanken ernstig verdeeld over oorlogsvoering Fiom

Cgil Fiom

De afgelopen week heeft Fiat in de strijd om een gemoderniseerde en concurrerende industrie in thuisland Italië opnieuw ondervonden hoe uiterst moeizaam deze is en hoe deze nooit gestreden lijkt te zijn. Fiat heeft ervoor gekozen om deze obstakels via de nodige persberichten ook tot buiten de landsgrenzen in de publiciteit te brengen, in de hoop dat iedereen kan zien waar Italië’s grootste bedrijf dagelijks mee te kampen heeft. Een van de belangrijkste bedreigingen voor de Italiaanse economie, komt toch vooral uit de hoek van radicale koers die extreem linkse bonden en organisaties tegen de zogenaamde gevestigde orde voeren.

Op sterk politiek getinte wijze (foto), wordt door de bond voor staalindustrie Cgil-Fiom dikwijls de confrontatie gezocht via rechtsgang, stakingen en felle demonstraties. Eventueel overleg is al lang niet meer aan de orde en daarom zoekt de Fiom nu door heel het land de steun van rechters in regionale rechtbanken. Dat de toekomst van de werknemers daarmee volledig op het spel komt te staan, lijkt de heetgebakerde Italiaanse vakbond inmiddels niet meer te deren. Op bijna Kamikaze-achtige wijze probeert men de fabrikant in een ultieme poging voor het blok te zetten, in de hoop dat de bond weer een vaste plaats kan afdwingen bij elk overleg waar dan ook in het land. Fiat heeft al diverse malen aangegeven dat het bij ieder obstakel in deze moeilijke economische tijden en bovendien sterk geglobaliseerde industrie, opnieuw zal afwegen hoe het verder wil gaan in dit soms zo ernstig verscheurde land. Lingotto benadrukt daarom de laatste tijd dat het bedrijf niet gezien dient te worden als ‘Italiaans’, maar als ‘internationaal’ en dus volledig autonoom. De zo goed bedoelde en ideologische aanpak van een tijdje terug die ‘Fabbrica Italia’ heette, heeft het management dan ook al lang en breed weer van tafel gehaald.

Overwinningen en nederlagen behaalt Fiat beide bij de eerste uitspraken van de diverse rechtbanken. Het gevoel van vooruitgang en ijdele hoop wisselen elkaar dus nog steeds in hoog tempo af. Grote winst heeft Fiat nu eindelijk in de zo belangrijke thuishaven Turijn weten te boeken, waar de rechtbank de fabrikant in het gelijk stelt over het nieuwe contract. In Napels echter, waar Fiat tot voor kort nog zo sterk stond en de nieuwe Panda inmiddels onder de juiste voorwaarden in productie is, heeft de rechter de bond in het gelijk gesteld. In de hak van Italië (Lecce) trekt Fiat juist weer aan het langste eind (hoewel dit door de Fiom volledig wordt genegeerd omdat dit een pijnlijke nederlaag is op eigen terrein), evenals een tijdje terug in Milaan. In Bologna was juist het weer andersom… Intussen gaat het in een crisis verkerende Italië iedere dag over de broodnodige hervormingen, om zo investeerders uit binnen- en buitenland eindelijk in grotere mate aan te kunnen trekken. De Cgil-Fiom ligt intussen meer dan dwars en beroept zich op oude overeenkomsten. Sommige rechters stellen de bond daarvoor in het gelijk en andere juist niet. Er zijn in totaal nog 60 processen gaande buiten de hierboven genoemde 5. Minister van justitie Paola Severino, draait inmiddels overuren en reist door heel het land in een gevecht tegen de spreekwoordelijke bierkaai.

2 gedachten over “Italiaanse rechtbanken ernstig verdeeld over oorlogsvoering Fiom

 • 16 april 2012 om 19:32
  Permalink

  Al sinds het ontstaan van deze economieen, weet men dat protectionisme funest, desastreus, rampzalig is en averechts werkt, krijg ook de indruk dat “kamikaze-actie”, daadwerkelijk hun bedoeling is. Zo ondegraaft de bond zijn eigen bestaansrecht, die eigenlijk alleen maar de werknemer moet dienen en niet zichzelf.

  laten we het er op houden dat met het vertrek van berlusconi, deze instelling zijn bestaansrecht ook heeft verloren

  Beantwoorden
 • 16 april 2012 om 23:12
  Permalink

  Lijkt me een goede en hoopgevende aanname Di Segno. Hopelijk een kat in het nauw… Lastig maar wel een slot offenssief.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.