Marchionne erkent SUV offensief op basis van Jeep Grand Cherokee

Een dezer dagen zou Sergio Marchionne de bevestiging gegeven hebben van de komst van een behoorlijk breed SUV gamma van de combinatie Chrysler-Fiat Group Automobiles.

Naast de recent op de markt verschenen nieuwe Jeep Grand Cherokee, waarvan Marchionne de succesvolle start ‘bijna beangstigend’ noemde, komt er inderdaad een Maserati SUV. Zeer waarschijnlijk al ergens in 2012 (over 12 tot 18 maanden). Later is het ook de eer aan Alfa Romeo nadat het merk in de VS geïntroduceerd is. Dodge krijgt binnenkort op dezelfde basis al de Durango, waarvan de verwachtingen evenals bij de Grand Cherokee in de VS ook hoog gespannen zijn. Hierdoor zullen de eindejaarcijfers van Chrysler nóg hoger uitpakken dan iedereen durfde te vermoeden. Door de komst van een Maserati en Alfa Romeo SUV, kan men toch wel stellen dat FGA in ieder geval in de VS de aanval opent op Porsche en BMW, in een segment waarbinnen nog nooit een Italiaanse inbreng heeft plaatsgevonden. Overigens zal Alfa Romeo ook in het lagere segment met een compacte SUV-Crossover komen (zie foto van de Kamal). Dit gebeurt op basis van het Compact platform van de Giulietta en de nieuwe Bravo. De grotere waar we het nu over hebben zal tegen 2014 -of als het mee zit in 2013- op de markt komen.

De Italiaanse -en ook de Amerikaanse- SUV’s zullen in de Jefferson North fabriek gebouwd gaan worden in Detroit. Buiten de VS verwacht Maserati in eerst instantie ongeveer 5000 SUV’s te kunnen verkopen voor een prijs vanaf 75.000 dollar. Qua motoren zullen we voor het eerst kennis maken met de 3.6 V6 Pentastar met Italiaanse Biturbo. Deze zal ook gebruikt worden op de nieuwe Quattroporte en het aanstaande model daaronder. Verder kunnen we een nóg dikkere variant verwachten met Italiaanse 4.7 V8 met Ferrari ‘roots’. Deze kennen we bijvoorbeeld van de Quattroporte en GranTurismo.

4 gedachten over “Marchionne erkent SUV offensief op basis van Jeep Grand Cherokee

 • 10 november 2010 om 07:45
  Permalink

  Fijn, een Maserati op basis van een Jeep met Chryslermotoren. De gebroeders Maserati draaien zich om in hun graf.

  Wat heeft dit misbaksel met Maserati te maken? Groot geworden door zijn lichte racewagens en daarna overgestapt op verfijnde GT’s met motoren gebaseerd op de racemodellen.

  Het is een schande hoe het erfgoed door FGA wordt verkracht en geprostitueerd.

  Hetzelfde geldt trouwens voor Alfa…

  Beantwoorden
 • 10 november 2010 om 08:49
  Permalink

  Het platform wordt uiteraard niet onaangepast gebruikt voor Maserati. Ik twijfel er niet aan dat het eindresultaat Maserati- waardig zal zijn. Het gaat hier ook niet om 100% Chrysler motoren, maar een samensmelting met de Martinelli variant.

  Beantwoorden
 • 14 november 2010 om 19:26
  Permalink

  Super, kan niet wachten tot de eerste Alfa suv van de band rolt! 😀

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.