Marchionne haalt fel uit naar criticaster

Een weer glad geschoren Sergio Marchionne verliest zijn haren wel, maar niet z’n streken en laat zich in deze roerige periode op geen enkele manier uit balans brengen. Dat is ook de reden dat wanneer een ondernemer herhaaldelijk de CEO verantwoordelijk houdt voor een ongunstig ondernemingsklimaat in Italië, hij uiteindelijk stevig terugslaat wanneer zijn geduld op is.

Diego Della Valle, topman van het prestigieuze schoenen en lederwaren merk Tod’s heeft de afgelopen week namelijk geen enkele kans voorbij laten schieten, om Marchionne’s beleid fel te bekritiseren en aan te duiden als een grote oorzaak van een passieve overheid als het gaat om ondersteuning van de Italiaanse industrie in deze moeilijke tijden. Het door Fiat afzien van investeringen in deze periode, vormt volgens de topman die Marchionne en zijn managers in kranten, op radio en televisie tot de orde heeft willen roepen, een kwalijk signaal en slecht voorbeeld voor heel het land.

Marchionne was tijdens een ontmoeting voor ondernemers uit Turijn kort en fel; “Ik maak geen tassen maar auto’s. Met het bedrag dat Della Valle jaarlijks investeert voor de ontwikkeling van nieuwe lederwaren, kan ik niet eens een nieuwe bumper laten ontwikkelen. Hij moet ophouden met dit geouwehoer. Fiat is gezond en in goede vorm. Eind dit jaar verwachten we een omzet van meer dan 77 miljard en een winst tussen de 3,8 en 4,5 miljard euro.”

Marchionne grijpt de argumenten die Della Valle hem de afgelopen week diverse malen voor de voeten wierp, juist aan om weer eens te benoemen waar volgens hem de werkelijke oorzaak ligt van het probleem, namelijk het Italiaanse systeem. De CEO noemt het een loden last. Niet alleen de vakbonden, maar ook de politiek zelf moet zich volgens hem eens flink achter de oren krabben. Daarmee reageert Marchionne al op de bespreking van afgelopen weekend met premier Monti en minister Fornero. Marchionne benadrukt dat alleen de overheid kan zorgen voor een beter ondernemingsklimaat in Italië. Vooral buitenlandse bedrijven blijven nu massaal weg. Fiat blijft volgens de stalen man in donkere trui intussen z’n ding doen op het schiereiland, maar hij hoopt wel dat de talloze vragen over hoe en wanneer wat af zullen nemen.

3 gedachten over “Marchionne haalt fel uit naar criticaster

 • 25 september 2012 om 21:45
  Permalink

  Langzaam tot toorn en mild in spreken, werd tijd dat ie wat kippen zonder kop van het hek schiet. 😈

  Beantwoorden
 • 26 september 2012 om 08:47
  Permalink

  Het is heel logisch dat er naar FIAT gekeken wordt: Italië kan zich alleen uit de problemen exporteren en het automobiel is het belangrijkste Italiaanse exportprodukt. Je kunt dus stellen dat Italië pas uit de crisis komt als de Italiaanse fabrieken weer op volle capaciteit draaien.

  Combineer dat met voor buitenstaanders vreemde beslissingen als het eindeloos uitstellen van broodnodige nieuwe modellen en je kent de oorzaak van alle reacties. Maar FIAT is natuurlijk geen Sinterklaas. Aan een FIAT dat slecht draait heeft niemand iets. En redelijk blijven draaien, dat is precies waar FIAT mee bezig is.

  Beantwoorden
 • 26 september 2012 om 10:42
  Permalink

  Lees vandaag eens La Stampa on-line. Tegenover 6.000 Fiat employees een felle en keiharde aanval op alles wat Fiat aanvalt: vakbonden, industrielen, ex-Fiat managers, linkse politici. Alles van de afgelopen paar dagen(opmerkelijk interview in Repubblica, urenlange ontmoeting met Monti, speech voor industielen) is een opzettelijke strategie van Sergio om te pareren op alle valse aanvallen in Italie op Fiat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.