Marchionne houdt grote dealer reünie in Florida

Op de foto zie je een type samenkomst dat qua karakter net zo goed kan lijken op wat deze dagen in Florida plaatsvindt.

Niet dat Marchionne aan ‘group hugs’ doet voor het pappen en nathouden. Nee, wat je ziet is het effect van de wijze waarop de nummer één van FGA-Chrysler de krachten weet te bundelen in Amerika. Dat zorgt namelijk voor hartverwarmende reacties van vele dankbare Amerikanen. Amerikanen zijn gek op eenheid terwijl de meeste Italianen er enkel argwanend van worden… Dat bewijzen ook weer de felle demonstraties van vakbond de FIOM die deze week weer in Italië plaatsvinden. Daarbij zijn zelfs ‘de drie omstreden werknemers’ van de SATA di Melfi fabriek uitgenodigd. Het blijft een schril contrast op de ontmoetingen die Sergio Marchionne vorige week in Brazilië had en morgen dus in Orlando, Florida.

Daar komen 1700 mensen samen tijdens een grote besloten vergadering. Een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de Amerikaanse autoindustrie, volgens de Wall Street Journal vandaag. De dealers krijgen ook en presentatie waarin nieuwe aankomende modellen worden getoond. Zoals gezegd, weten we niet zeker of de Alfa Romeo Giulietta één daarvan is. Het gaat uiteraard in eerste instantie om Chrysler, Jeep, Dodge, RAM en Fiat. De Fiat 500 en de Dodge Durango vormen enkele van de maar liefst 30 modellen die daar getoond worden, al dan niet in schaal 1:1. Alle aanwezigen representeren samen 700 verschillende dealers uit de VS, Canada, Mexico en zelfs daarbuiten.

Ook de terugkeer van Fiat zal uitvoerig besproken worden in Florida. Een spannende onderneming waar niet iedere Chrysler dealer direct op zat te wachten. De ‘Amerikaanse 500’ zal officieel voor het eerst op de autoshow van Detroit in het openbaar verschijnen in november, alvorens het in januari in de verkoop zal gaan. De selectie van 165 dealers voor de verkoop van Fiat is eind deze maand voltooid. Juist ook in Californië, waar deze reünie wordt gehouden, zal de 500 straks veel verkocht moeten gaan worden.

Een heel ander agendapunt is het feit dat het management de Chrysler-dealers graag ook op zaterdag open ziet. Hoe vreemd het ook klinkt, slechts 68% van de Chrysler-dealers is dat ook daadwerkelijk momenteel. Bij Ford is dat 85%, GM 90% en Toyota 95%. Op dat terrein valt veel te winnen, en de verwachting is dat Chrysler het eerste Amerikaanse merk wordt dat als geheel ook op zaterdag de deuren opent. Het is CEO Pietro Golier van Mopar die daarover het woord zal nemen. Mopar staat in Amerika symbool voor de onderhoudsservice van de Chrysler merken. Olie verversen gebeurt nu eenmaal vaak op zaterdag.

Het is een drukke week voor Marchionne, want donderdag moet hij alweer richting Italië voor een belangrijke vergadering over de Spin-off van de autodivisie. Vanaf dat punt zal de belangrijkste transformatie van de Italiaanse autoindustrie ooit in gang zijn gezet. Vanaf 1 januari moet de operatie officieel achter de rug zijn. Ondertussen blijft het aandeel Fiat stijgen zoals gister met 1% naar €10,22. De verwachting is dat Chrysler volgend jaar weer naar de beurs zal gaan en dat er ook in dat opzicht steeds meer de eenheid met Fiat gezocht zal worden en dus een nauwe samenwerking.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.